Una trentena de joves escoltes d’arreu de Catalunya participen aquests dies en el projecte La Murga, que es concreta en la rehabilitació de tres habitatges al barri de la Mariola. Durant quatre dies, s’ha treballat pintant i fent alguna reparació menor en els habitatges, on resideixen tres famílies amb risc d’exclusió social. L’actuació contempla també pintar les escales dels tres respectius edificis.
El regidor de Joventut i d’aquest barri, Xavi Blanco, ha destacat el valor d’aquest projecte que es desenvolupa amb els serveis municipals socials i comunitaris de la zona. A més de la rehabilitació, Blanco ha remarcat que el projecte genera conscienciació i coneixement de la realitat, alhora que s’interactua amb les famílies. En aquest contacte, els joves reben l’acompanyament de professionals dels serveis socials perquè es creïn vincles i l’experiència sigui beneficiosa en ambdues direccions. Per això, ha afegit, que és una iniciativa que implica diversos vessants i que hi ha un retorn molt positiu.
Precisament, Oriol Martínez, membre de l’equip La Murga, ha explicat que un dels objectius del projecte és sensibilitzar sobre la situació de pobresa de moltes famílies i també despertar l’esperit crític davant les desigualtats socials. Martínez ha comentat que La Murga és un projecte d’aprenentatge i servei (ApS) que busca revertir situacions de pobresa i d’abandonament dels habitatges i que els i les joves siguin conscients sobre aquesta problemàtica.
Enguany, la Murga es fa del 12 al 17 d’abril, amb quatre dies d’intervenció als domicilis. Hi participen tres agrupaments d’escoltes, amb joves de quinze a divuit anys. En aquest temps, es crea un espai de convivència i cooperació entre joves escoltes i persones en risc d'exclusió social, que estan en seguiment per part de l’equip municipal dels serveis socials del barri de la Mariola. Mentre duren els treballs, conviuen a l’escola Santa Maria de Gardeny, al mateix barri.
El projecte a Lleida es coordina per mitjà del grup motor La Murga (pren el nom del projecte), que està integrat per dos agrupaments d’escoltes lleidatans: Lo Manaix i l’Alosa. Aquest equip és l’encarregat de fer les tasques prèvies, com gestionar els habitatges on s’actua, l’allotjament, abastir els materials, etc. Els darrers anys del projecte s’ha treballat a la Mariola i, anteriorment, s’havia fet al Centre Històric.
Espai de reflexió
El tinent d’alcalde Carlos Enjuanes i els regidors i regidores Xavi Blanco, Sandra Castro i David Melé han participat en l’espai de reflexió que els joves i els professionals han compartit aquest dimecres. Ha servit per conversar sobre inquietuds que sorgeixen durant les intervencions. Després, s’ha fet un dinar conjunt al qual han assistit el jovent, els i les professionals i les famílies beneficiàries del projecte.