Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Jornada de presentació de recursos didàctics sobre hort escolar

Jornada de presentació de recursos didàctics sobre hort escolar

Membres de l'Agenda 21 Escolar de Lleida han presentat alguns dels recursos com són la Maleta pedagògica "De l'hort a casa”, el calendari de l'hort escolar ecològic de Lleida, així com les col•leccions de llavors de varietats tradicionals "Tresors de llavors”

Data publicació: Divendres 01, gener del 2010


Imatge de la notícia Jornada de presentació de recursos didàctics sobre hort escolar

El regidor de Medi Ambient i Horta, Josep Barberà, i el regidor d’Educació, Jesús Castillo, han assistit aquest dilluns a la jornada de presentació de recursos didàctics sobre hort escolar que s’ha dut a terme a la sala Jaume Magre. Aquesta jornada ha estat adreçada a tots els centres que estan realitzant projectes d’hort escolar o hi estan interessats. A més, també forma part de les sessions dels cursos “Gaudim de l’hort escolar” i “Iniciem un hort escolar”, dins de l'oferta de formació d'aquest curs de l'Agenda 21 Escolar de Lleida, amb el reconeixement del Pla de Formació del Departament d'Educació, a través del CRP Segrià.

Josep Barberà, regidor d'Horta i Medi Ambient, ha destacat que l'hort escolar "és una manera didàctica de que els nens i nenes aprenguin a tenir cura de la natura i coneguin millor l'horta de Lleida".



Durant la jornada, membres de l’Agenda 21 Escolar de Lleida han presentat alguns dels recursos com són la Maleta pedagògica “De l’hort a casa”, editada per l’Associació Vida Sana i la Generalitat de Catalunya, adreçada a educació primària i ESO, que comprèn diferents materials: guies, jocs, pòsters, llibres, materials d’experimentació, CD-rom HorTAC..., i que estarà a disposició dels centres en servei de préstec. També s’ha presentat el calendari de l’hort escolar ecològic de Lleida, editat per l’Ajuntament de Lleida, que s’ha lliurat als centres assistents, així com les col•leccions de llavors de varietats tradicionals “Tresors de llavors”, de Tarpuna - Iniciatives ssotenibles i Associació l’Era - Espai de Recursos agroecològics.

Els projectes d’hort escolar, a l’Agenda 21 Escolar de Lleida

El programa Agenda 21 Escolar de Lleida es va iniciar el curs 2006-2007. Aquest curs 2009-2010 hi participen 59 centres: 13 escoles bressol, 24 centres públics de primària, 10 centres públics de secundària, 11 centres concertats (primària i secundària) i 1 centre d’educació especial.

Cada centre desenvolupa un projecte, que pot abordar àmbits com la gestió dels residus, la millora del pati, la gestió de l’aigua i l’energia, la relació amb l’entorn, etcètera. Es pretén que els projectes contemplin la gestió pràctica del centre escolar, el treball en el currículum i la participació de la comunitat educativa, com més àmplia millor. Un dels àmbits destacats dels projectes de moltes escoles participants en el programa és la realització d’un hort escolar, en molts casos ecològic.

Actualment, una cinquantena de centres de Lleida, de tots els nivells (des d’escoles bressol a centres de secundària) treballen un hort escolar, alguns ja des d’alguns anys, o l’estan posant en marxa durant aquest curs escolar. Dins dels centres hi trobem escoles bressol, CEIPs, IES i centres concertats.

L’Agenda 21 Escolar dóna suport a aquests centres a través de:

• Cursos de formació, adreçats principalment al professorat

Aquest curs 2009-2010, a través dels cursos d’iniciació “Gaudim de l’hort escolar” i “Iniciem un hort escolar”, i del seminari de treball “L’hort a l’aula”, sobre aprofitament didàctic de l’hort escolar; tots amb el reconeixement del Pla de Formació del Departament d'Educació, a través del CRP Segrià.

• Assessorament individualitzats als centres

Els centres poden sol•licitar assessorament individualitzat al seu centre, a càrrec de la Núria Galindo, enginyera agrònoma i formadora de l’Agenda 21 Escolar.

• Subministrament d’alguns recursos (compost de la Planta de Compostatge de Montoliu, palots per reutilitzar en els centres on no hi ha terra,...) i compra col•lectiva d’altres recursos necessaris (terra de cultiu,...)

• Promoció dels intercanvis d’experiències amb altres centres, de Lleida i d’altres poblacions catalanes.

La jornada de presentació de recursos d’hort escolar s’inscriu en les activitats que l’Agenda 21 Escolar de Lleida desenvolupa en aquest àmbit.

Et destaquem...