Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/El projecte europeu AGRIPROXI, per promoure l'Horta de Lleida

El projecte europeu AGRIPROXI, per promoure l'Horta de Lleida

El regidor Josep Barberà assisteix a França a la jornada del projecte. L'objectiu que persegueix és perpetuar els espais agrícoles i enfortir les relacions entre productors i consumidors

Data publicació: Dimecres 01, juliol del 2009


Imatge de la notícia El projecte europeu AGRIPROXI, per promoure l'Horta de Lleida
El regidor de l’Horta, Josep Barberà, va partircipar el 25 i 26 de juny,a Tarascon sur Ariège (França) en la jornada d’inici del projecte “Agri-Proxi: L‘agricultura de proximitat per a reinventar les relacions entre els espais urbans i rurals” aprovat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), dins el Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya – França – Andorra (POCTEFA) 2007-2013.

Els socis que integren el projecte són: l’Ajuntament de Lleida, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i el Parc Agrari del Baix Llobregat, a Catalunya; i les Cambres d’Agricultura dels Pirineus Orientals, de l’Arieja, de l’Alt Garona i dels Alts Pirineus, i la Comunitat d’Aglomeració Perpinyà-Mediterrània, a França.

Aquest projecte de cooperació transfronterera, que té una durada de tres anys, pretén desenvolupar els espais agrícoles d’ambdues bandes dels Pirineus a través de la col•laboració entre els seus socis preocupats per les qüestions de gestió dels espais agrícoles i l’abastiment local d’aliments, per intercanviar experiències i realitzar accions basades en l’ús de metodologies comunes.

L’objectiu final del projecte AGRIPROXI és perpetuar, a llarg termini, els espais agrícoles i enfortir les relacions entre productors i consumidors, en la mesura que millorar les rendes agràries garanteix la preservació de les activitats agrícoles i del paisatge agrari.

Tot i que en aquests espais es donen relacions diferents entre les zones urbanes i els espais agrícoles (aquells més amenaçats per estar molt a prop de la ciutat -com és el cas de Lleida, o el Parc Agrari del Baix Llobregat- o per ser d’agricultura de muntanya que s’abandona -com el cas del Pallars Sobirà-), es presenten problemàtiques similars com la importància del manteniment de l’activitat agrària. A Lleida, el projecte també vol estrènyer i consolidar les relacions entre l’Horta de Lleida i la ciutat.

El projecte es divideix en tres eixos fonamentals:

- L’eix 1 - Comunicació: comunicar i sensibilitzar a la població els valors dels espais agraris i la identitat dels espais agrícoles.
- L’eix 2 – Comercialització: valoritzar les produccions agrícoles de proximitat amb noves formes de comercialització en circuits curts i de turisme.
- L’eix 3 – Territori i urbanisme: desenvolupar instruments participatius de consens i de gestió dels espais agraris.

La participació de l’Ajuntament de Lleida en aquest projecte respon a la necessitat de promoure i valorar l’Horta de Lleida. Les actuacions previstes tenen l’objectiu de valorar el desenvolupament econòmic del territori per consolidar les feines, com l’agricultura i sectors connexos, i també el manteniment d’una xarxa socioeconòmica i amb identitats culturals i paisatgístiques pròpies.

Així doncs, l’Ajuntament de Lleida, a través d’aquest projecte, vol realitzar, entre d’altres, les següents activitats:
- Realització d’una exposició de l’Horta de Lleida sobre els seus valors (producció d’aliments, conservació del paisatge i de la biodiversitat, història i cultura lligada a la ciutat de Lleida,...),
- Horts educatius: horts a les escoles (com un recurs per estudiar el creixement de les plantes i la producció d’aliments) i horts familiars (per totes aquelles persones que vulguin cultivar el seu hort i no disposen de terreny),
-Suport a la creació d’inicitiaves de comercialització de proximitat (venda directa, associacions de consumidors,...)
- Suport a la creació d’iniciatives que promoguin l’agro-turisme lligat a l’Horta de Lleida
- Dinamització d’un mercat de productes de la terra de qualitat i foment de la presència d’agricultors de l’Horta als mercats setmanals.
- Inici del procés d’elaboració d’un Pla de Millora de l’Horta de Lleida, .

El projecte AGRIPROXI té una durada de tres anys i un pressupost total de 1.089.490 €. L’Ajuntament de Lleida desenvoluparà un seguit d’accions per un import total de 135.200 €, dels quals el fons FEDER en finançarà el 65 %.

Et destaquem...