Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/El ple de la Paeria aprova el Pacte de l’Aigua que garanteix una inversió d’un milió d’euros per mitigar els efectes de la sequera

El ple de la Paeria aprova el Pacte de l’Aigua que garanteix una inversió d’un milió d’euros per mitigar els efectes de la sequera

Els grups han aprovat amb 26 vots a favor el nou marc de reconeixement del treball nocturn i en dates assenyalades dels agents de la Guàrdia Urbana, que permetrà garantir la cobertura del servei i millorar la planificació, ha destacat el govern.

Data publicació: Dilluns 29, abril del 2024


Imatge de la notícia El ple de la Paeria aprova el Pacte de l’Aigua que garanteix una inversió d’un milió d’euros per mitigar els efectes de la sequera

El ple de la Paeria ha aprovat avui la renovació del Pacte de l’Aigua, amb el suport dels grups del PSC i ERC, que permetrà garantir inversions de més d’un milió d’euros per mitigar els efectes de la sequera i millorar l’eficiència en l’ús de l’aigua, ha destacat el paer en cap, Fèlix Larrosa.

Aquesta inversió, segons fixa l’acord, correspon al pla anual d’inversions de 570.000 euros i al fons extraordinari de 500.000 euros que s’estableix per combatre la sequera aquest 2024. A més, el nou conveni de fons social de l’aigua per evitar talls de subministrament i atendre les persones amb més risc de vulnerabilitat inclourà que, una vegada atesos els consums individuals, es pugui fer front als deutes de les comunitats, especialment a Voravia i el grup Mariola, entre d’altres mesures.

S’han aprovat els tres punts inclosos en l’ordre del dia que feien referència a aquest pacte, que són la modificació de l’ordenança reguladora de la prestació patrimonial de caràcter públic no tributari pel servei de subministrament d’aigua potable i clavegueram (14 vots a favor, 7 en contra i 6 abstencions) l’ordenança fiscal de la taxa del clavegueram (amb el mateix resultat en la votació) i el contracte de concessió de l’explotació del servei d’abastament d’aigua i sanejament del terme de Lleida (amb 15 vots a favor, en sumar-se el Comú a aquest acord, i 12 abstencions).

La primera tinenta d’alcalde, Begoña Iglesias, ha remarcat la “responsabilitat” per renovar aquest pacte que ve del mandat passat, que evita possibles litigis amb la concessionària per no aplicar la fórmula prevista al contracte per actualitzar el preu de l’aigua i que permet executar les inversions necessàries per mitigar els efectes de la sequera i millorar l’eficiència en l’ús de l’aigua. També contempla ampliar el fons social per a persones vulnerables i incrementar en 500.000 euros les inversions previstes, entre d’altres mesures.

“El que no farem és tornar a posar en escac aquest ajuntament. Ara estem al dia de pagament i de les inversions que Aqualia ha de fer en aquesta ciutat”, ha afirmat Iglesias, mentre que l’alcalde Larrosa ha reblat que gràcies a aquesta concessió es poden pagar les inversions en les canonades i el clavegueram sense que el veïnat hi faci front directament amb contribucions especials.

El cap de l’oposició, Xavi Palau, ha indicat que el seu grup vota en contra de la renovació del pacte de l’aigua per coherència i perquè “amb dades objectives a data 1 de juliol de 2024 Lleida serà una ciutat on es pagaran més taxes i impostos que l’1 de juliol de 2023”.

La portaveu d’ERC, Jordina Freixanet, ha dit que apostaran per un canvi de gestió quan acabi el contracte, però que ara cal aplicar-lo i “negociar amb l’empresa perquè les pujades siguin progressives, beneficiïn l’ús responsable, i permetin introduir millores”.

La portaveu adjunta del grup de Junts, Neus Caufapé, ha insistit que “Només podem avançar si tenim estudis i una previsió i no reaccionant a urgències”. Ha justificat l’abstenció perquè, tot i considerar excessiu l’increment acumulat, cal garantir les inversions.

Josep Roca, regidor de Vox, ha carregat contra “l’asfixia fiscal” a la ciutadania i ha demanat que no s’ofegui els lleidatans i lleidatanes amb taxes i impostos.

La regidora del Comú de Lleida, Laura Bergés, ha criticat que no s’hagi negociat “una revisió de preus més ajustada al context econòmic de les famílies”.

Reconeixement del treball nocturn de la Guàrdia Urbana

El ple ha aprovat avui un acord per al reconeixement al treball nocturn i en dies assenyalats per al col·lectiu de la Guàrdia Urbana, que permetrà garantir la cobertura del servei les 24 hores de tots els dies de l’any, optimitzar els recursos i facilitar la planificació dels serveis, ha destacat la tinenta d’alcalde de Bon Govern, Carme Valls.

L’expedient ha estat aprovat amb 26 vots a favor i una abstenció –de la regidora del Comú de Lleida– i l’alcalde, Fèlix Larrosa, ha destacat l’aval rebut a l’acord per part dels representants sindicals a la Mesa de la Guàrdia Urbana.

Contempla una compensació de 22 euros per nit des de la primera nit treballada, quan fins ara es percebien 18,13 euros a partir de la jornada 31, i l’ampliació dels dies assenyalats, que fins ara només incloïen la Nit de Nadal i Nit de Cap d'any. El govern ha defensat que aquesta mesura permetrà estalviar despesa en hores extraordinàries i millorar la planificació. Els grups d’ERC i el Comú han qüestionat el procediment seguit i l’aprovació de la mesura per urgència i, igual que Junts per Lleida, han demanat avançar també en la negociació de millores laborals per al conjunt de la plantilla de l’Ajuntament.

Altres expedients aprovats en la sessió

Durant la sessió del ple de la Paeria d’avui també s’han aprovat els plecs de clàusules i l’inici de la licitació de la concessió de la gestió del Cafè del Teatre de l’Escorxador, amb 26 vots a favor i 1 en contra. La regidora de Cultura Pilar Bosch ha destacat que “és impensable entendre la cultura de la nostra ciutat sense el Cafè” i ha assenyalat que durant l’estiu es faran millores en l’equipament i que s’instal·laran limitadors de so per evitar molèsties al veïnat. Els grups han demanat estar informats sobres les tasques que s’hi faran.

En l’àmbit de la comissió de Gestió de la Ciutat, s’ha aprovat per unanimitat la realineació del carrer Clot de les Monges, la novació de la hipoteca sobre la concessió d’uns terrenys al Camp d’Esports a Gimnàs Lleida i la modificació del conveni amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per al funcionament de l’oficina de rehabilitació de l’Entorn Residencial de Rehabilitació Programada.

D’altra banda, el ple ha aprovat amb 21 vots a favor i 6 en contra la baixa voluntària de l’Ajuntament de l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà. També s’ha ratificat, amb 19 vots a favor i 8 abstencions, l’atorgament d’una subvenció excepcional a l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de la ciutat de Lleida, que es dedicarà a la compra d’una ambulància.

A més, s’ha donat el vistiplau per unanimitat al programa temporal per a implementar i executar projectes d’igualtat i feminismes 2024-25 i a l’aprovació del conveni amb el Força Lleida per al període 2024-27.

Moció presentada per l’AV i comerciants de Noguerola Estació Segre

Al ple d’aquest divendres s’ha aprovat per unanimitat la moció declarativa que ha presentat l’Associació de veïns i comerciants de Noguerola Estació Segre, a través de la seva presidenta, Ángeles Revés. En aquest document, l’entitat fa un seguit de reivindicacions per millorar el barri i parla de propostes sobre el manteniment de la via pública, la neteja o la seguretat, o sobre els locals buits i la necessitat de revitalitzar l’activitat econòmica i comercial.

Mocions presentades pels grups municipals

El Ple d’aquest abril ha debatut tres mocions de grups municipals.

Vox ha presentat la primera, per adoptar mesures en matèria de salut mental amb la finalitat de prevenir el suïcidi. La moció ha estat rebutjada (7 vots a favor i 20 en contra).

La segona moció ha estat presentada pel Partit Popular, amb un “Pla per impulsar i revitalitzar el mercat Ronda Fleming”. Votada per punts, ha tirat endavant.

El Comú de Lleida ha presentat la darrera, per minvar els efectes sobre la salut de la contaminació ambiental i l’emergència climàtica. Ha estat aprovada parcialment (no han prosperat els punts 6, 9 i 10).

El Ple ha acabat amb la informació que ha donat l’alcalde sobre el CECAT (Centre de Cooperació Operativa de Catalunya) i la situació de prealerta de l’Inuncat, per la previsió de pluges intenses les pròximes hores.

Junta General de l’EMAU

Abans de la celebració del ple ordinari del mes d’abril ha tingut lloc la Junta General de l’Empresa Municipal d’Agenda Urbana (EMAU), que ha aprovat els comptes anuals de l’any 2023, amb 14 vots a favor i 13 abstencions.

Per tornar a veure la Junta General de l’EMAU i Ple municipal Ordinari de la Paeria

Imatges relacionades

Fitxers relacionats

Et destaquem...