Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/El 60% dels lleidatans ha incorporat algun hàbit de prevenció de residus

El 60% dels lleidatans ha incorporat algun hàbit de prevenció de residus

Lleida ha celebrat aquesta setmana la III Setmana Europea de la prevenció de residus, que té per objectiu reduir la quantitat de deixalles que es produeixen

Data publicació: Dilluns 28, novembre del 2011


Imatge de la notícia El 60% dels lleidatans ha incorporat algun hàbit de prevenció de residus

Lleida ha celebrat aquesta la III Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que té per objectiu fomentar hàbits que eviten fer residus, tant en la compra diària, com en altres activitats quotidianes. La prevenció de residus és un eix fonamental de gestió de residus municipals, ja que generar menys residus té múltiples beneficis: suposa un estalvi de recursos materials, evita efectes negatius sobre el medi i permet disminuir la inversió econòmica que implica gestionar i tractar els residus.

Entre les activitats que s’emmarquen en aquesta setmana de prevenció de residus, destaca la campanya “A Lleida, fem menys brossa!, que l’Ajuntament de Lleida va dur a terme la primavera passada. L’objectiu de la campanya, que va comptar amb 100 establiments col•laboradors, 8500 bosses reutilitzables i 6000 boc’n’rolls repartits, era convidar a la ciutadania a reflexionar sobre la quantitat de residus que generem dia a dia i fomentar la prevenció de residus en un àmbit concret, el d’anar a fer la compra.

En una de les accions de la campanya es va convidar els ciutadans, a través d’uns autotests, a reflexionar sobre les accions que en el seu dia a dia generen residus. De les respostes recollides, destaquen els següents aspectes:

- Un hàbit tan estès fa tan sòls uns anys, com era portar la compra a casa en bosses de plàstic d’un sol ús, és present ara només en un 15% dels ciutadans i el 43% asseguren portar sempre bosses reutilitzables o el carret de la compra al anar a comprar.

- També s’observa com la major part de la població intenta evitar el sobreenvasament de productes com l’embotit, la carn i la fruita, només el 9% dels enquestats asseguren optar sempre per aquests productes envasats.

- Tres quartes parts de les respostes asseguren vigilar molt en comprar just el menjar que necessiten i evitar que caduqui, per tal de no llençar res de menjar, i en tot cas, fer la recollida selectiva d’aquestes restes orgàniques.

- El 44% dels ciutadans afirmen continuar fent servir paper d’alumini per embolicar els entrepans i un 12% portar per esmorzar productes ja envasats. Malgrat tot, un 39% asseguren fer els esmorzar sense generar residus (portant l’esmorzar en carmanyola, boc’n’roll,...)

- El 55% dels enquestats consumeix (sempre o puntualment) aigua embotellada.

- De la mateixa manera, les piles recarregables, s’han fet un lloc al mercat, i el 60% dels enquestats asseguren fer-les servir sempre o en alguns casos en els aparells electrònics.

- Finalment, el 75% assegura que es fixa bé en el que està comprant i, si realment no ho necessita, evita comprar-ho. A més, procura escollir productes d’aquí.

Aquests resultats, indiquen que molts lleidatans ja han incorporat en el seu dia a dia alguns bons hàbits de prevenció de residus, tot i que encara hi ha àmbits en els que es pot millorar molt.

Cal ressaltar que aquests resultats són coherents amb la tendència de descens de la producció de residus que s’ha observat els darrers anys a la ciutat, que ha baixat gairebé un 20% des del 2004, gràcies a les campanyes que insten a produir menys residus. Malgrat tot, els lleidatans continuem produïnt 1,16 kg de brossa per persona i dia, unes 60.000 Tn de residus a l’any. Per aquest motiu, cal continuar treballant per a la disminució de la producció de residus.

Et destaquem...