Dos instituts de l'Agenda 21 Escolar de Lleida participen en la II Conferència Catalana "Tinguem cura del planeta”
Els representants dels Instituts Guindàvols i Maria Rúbies han assistit a la trobada per exposar els treballs d'ambientalització dels seus respectius centres sobre la sostenibilitat
Data publicació: Divendres 18, novembre del 2011
160 joves delegats i delegades de 40 instituts d’arreu de Catalunya han celebrat aquest dijous a Barcelona la II Conferència Catalana “Tinguem Cura del Planeta”, organitzada per la XESC, la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya. Els instituts de Lleida han estat representats pels delegats i delegades de l’Institut Guindàvols, amb l’Anna Borràs, el Gerard Castro, l’Oriol Jové i el Luis Serrano, i de l’Institut Maria Rúbies, amb l’Oscar Palacín, l’Eric Puche, l’Ariadna Sánchez i la Laura Vidal. L’Ajuntament de Lleida ha promogut, a través Agenda 21 Escolar de Lleida, la participació dels instituts lleidatans que a partir del treball d’ambientalització dels seus centres contribueixen a la sostenibilitat del planeta.
La II Conferència Catalana ha estat un espai de trobada i intercanvi entre els delegats/des dels 40 centres educatius, on els joves han creat un document marc col·lectiu, la Carta Catalana de Responsabilitats, basada en la Carta Internacional realitzada a Brasil el 2010. A més, els joves han seleccionat els delegats/des que participaran en la Conferència Estatal, que se celebrarà a Vitòria els propers 26 i 27 de gener de 2012.
El programa de la Conferència ha contemplat l’intercanvi d’experiències a partir de la Conferència Escolar que cada centre ha realitzat prèviament (presentació de pòster, responsabilitats i accions seleccionades, realitat del territori); el treball per millorar les accions assumides pels centres escolars, i tallers temàtics (música, representació teatral, pancartes, xerrades, jocs, eines 2.0,...) per poder comunicar el resultat de la conferència entre els companys del centre i en el seu municipi. Finalment, els joves han presentat les seves propostes als representants de les institucions catalanes.
El professorat acompanyant ha actuat d’observador i ha debatut sobre la participació als centres escolars i sobre la continuació del treball realitzat fins ara.
La selecció dels centres participants en la II Conferència Catalana es va fer durant el curs 2010-11. Els centres de secundària de Catalunya van reflexionar sobre la Carta Internacional de Responsabilitats sorgida de la I Conferència Internacional de Joves “Tinguem Cura del Planeta “ (CONFINT), impulsada pel govern brasiler, i van seleccionar els centres participants en la II Conferència Catalana.
Els representants lleidatans varen ser seleccionats en l’Acte de Cloenda de l’Agenda 21 Escolar, celebrat el passat 10 de juny, amb les experiències “Aula d’Energies Renovables”, de l’Institut Guindàvols, i “Treball de recerca sobre la millora de la vegetació del centre i la climatització de les aules”, de l’Institut Maria Rúbies.
Ambdós instituts han realitzat la seva Conferència Escolar, un procés de reflexió i intercanvi entre els joves del mateix centre, per imaginar i transformar el seu entorn.