Cicle de conferències i viatges per conèixer l'agricultura de l'Horta de Lleida
El cicle s'inicia el dia 17 d'abril amb la conferència inaugural a càrrec de Gerard Costa, professor titular d'ESADE i amb àmplia experiència en col·laboracions en el sector agrari
Data publicació: Dilluns 15, abril del 2013
L’Ajuntament de Lleida, a través de la regidoria de Medi Ambient i Horta, ha organitzat un seguit de conferències i viatges sota el nom d'“Oportunitats per l’Agricultura a l’Horta de Lleida”. El cicle s’inicia el dia 17 d’abril, amb la conferència inaugural a càrrec de Gerard Costa, professor titular ESADE i amb àmplia experiència en col·laboracions en el sector agrari. El mateix dia es realitzarà una presentació del nou decret de venda de proximitat à càrrec de Departament d’Agricultura. Per finalitzar l’acte inaugural, els assistents gaudiran d’una degustació de la cuina de la fruita de Lleida.
Aquest cicle està orientat a totes aquelles persones i entitats del sector agrari, i te l’objectiu de promoure la innovació i emprenedoria agrària amb la finalitat de donar idees de cara a nous projectes. Conèixer diferents opcions de producció i de comercialització poden ser una oportunitat cap a una agricultura lligada al territori i a la proximitat amb la ciutat de Lleida.
El dia 29 d’abril la jornada es dedicarà a l’agricultura ecològica. La part tècnica serà explicada per Laia Viñas, responsable de l’ADV de producció Ecològica de Ponent, i comptarem amb la presència d’un agricultor, en Josep Ramón Magrí, que explicarà la seva experiència.
El dia 21 de maig es tractarà el tema de la comercialització, tan a nivell local com d’exportació, de productes agraris amb alt valor afegit, tals com els productes gourmet els productes ecològics.
El 27 de maig la conferència es dedicarà a la venda directa. La venda directa es percep com una bona estratègia per guanyar una major part del benefici, però comporta també dedicar molt de temps a la part comercial.
El primer cicle de conferències finalitzarà el dia 11 de juny amb una taula rodona amb les principals entitats, empreses i administracions, al voltant de l’Horta de Lleida, com a espai agrari de qualitat lligat a la ciutat de Lleida.
Dins del mateix cicle s’han previst dos viatges. El primer es realitzarà el matí del dia 3 de maig, amb l’objectiu de visitar una finca de fruticultura ecològica.
El segon viatge es realitzarà els dies 21 i 22 de maig al sud de França, a la zona de Perpinyà. L’objectiu és conèixer varies experiències de la mà dels agricultors francesos i descobrir noves maneres de fer i noves idees. Aquest viatge està organitzat conjuntament amb els tècnics de la Chambre d’Agriculture Roussillon.
Per el període de tardor-hivern està previst un nou programa de conferències i de viatges.
L’Horta de Lleida és un dels patrimonis més importants del nostre municipi i sempre ha anat lligada a la ciutat. L’Horta ofereix aliments de qualitat, a la vegada, que és un espai de lleure i benestar. Com espai agrari que és, l’Horta de Lleida necessita que l’activitat agrària sigui viable i fructuosa, al mateix temps que compleix les seves funcions de mediambientals i paisatgístiques.
Aquest projecte s'emmarca dins d’un projecte més ampli que inclou el viver d’Agricultors de Rufea, orientat a emprenedors del sector agrari que desitgen iniciar un nou projecte, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i dins de les subvencions per a Projectes Innovadors i Experimentals cofinançats pel Fons Social Europeu.