Censen els ocells aquàtics hivernals al Parc de la Mitjana
Comptabilitzen 150 exemplars, alguns dels quals feia anys que no es detectaven, com l'ànec cullerot L'ornitòleg Steve West dirigeix l'activitat que forma part del que s'està fent a totes les zones humides d'Europa
Data publicació: Dissabte 14, gener del 2017
La Regidoria de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat ha realitzat aquest matí el cens d’ocells aquàtics hivernants al Parc de la Mitjana, amb la intenció de fer un seguiment dels exemplars que hi viuen o fan la hivernada, procedents d’altres indrets del Nord d’Europa.
Aquest cens que s’està realitzant aquesta setmana de gener a totes les zones humides europees, ha estat dirigit per l’ornitòleg Steve West i ha permès evidenciar l’estabilització de les espècies més habituals a la Mitjana com són el corb marí gros (Phalacrocorax carbo), l’ànec collverd (Anas platyrhynchos), o la polla d’aigua (Gallinula chloropus), així com detectar ànecs cullerots, que no havien estat comptabilitzats altres anys.
En el cens que s’ha fet avui s’han pogut veure prop de 150 exemplars: 40 collverds (Anas platyrhynchos), 42 Corbs marins grossos (Phalacrorcorax carbo); 10 Polles d'aigua (Gallinula chloropus); 14 Cabussets (Tachybaptus ruficollis), 8 Cigonyes blanques (Ciconia ciconia), 5 Gavià argentats (Larus michaellis), 18 xarxets (Anas crecca), 4 cullerots (Anas clypeata) i 2 Agrons blancs (Casmerodius albus).
Les tasques per a l'elaboració del cens han consistit en un repàs de tota l’àrea per comptabilitzar els efectius de les espècies d’aus aquàtiques existents, i també dels rapinyaires presents en aquestes zones humides. Els ocells són indicadors ambientals del territori i la seva presència evidencia els canvis en el medi ambient.
En la realització del cens han participat ciutadans interessats a introduir-se en l’observació i estudi dels ocells i conèixer les metodologies de cens.
Obrir les activitats de recerca naturalista a la ciutadania forma part dels objectius de gestió del Parc de la Mitjana, oferint un espai proper per la sensibilització i formació ambiental.
Aquesta activitat forma part del Cens Internacional d’ocells aquàtics que es realitza cada any a nombroses zones humides, costes i rius per conèixer l’evolució dels fluxos migratoris d’aus a Europa.