Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Cens d’ocells aquàtics hivernants al Parc de la Mitjana i Aiguamolls de Rufea

Cens d’ocells aquàtics hivernants al Parc de la Mitjana i Aiguamolls de Rufea

Una desena d’aficionats a l’ornitologia col·laboren en la iniciativa de la Regidoria de l’Hàbitat Rural i la Sostenibilitat, que permet observar al voltant de 180 exemplars. Aquesta activitat forma part del Cens Internacional d’ocells aquàtics que es realitza cada any a nombroses zones humides, costes i rius per conèixer l’evolució dels fluxos migratoris d’aus a Europa.

Data publicació: Dilluns 21, gener del 2019


Imatge de la notícia Cens d’ocells aquàtics hivernants al Parc de la Mitjana i Aiguamolls de Rufea

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

La Regidoria de l’Hàbitat Rural i la Sostenibilitat ha realitzat aquesta darrera setmana el cens d’ocells aquàtics hivernants al Parc de la Mitjana i els Aiguamolls de Rufea, amb la intenció de fer un seguiment dels exemplars que hi viuen o fan la hivernada, procedents d’altres indrets del Nord d’Europa.

Aquest cens, que es realitza el mes de gener a totes les zones humides europees, ha estat dirigit per l’ornitòleg Steve West i ha permès evidenciar l’estabilització de les espècies més habituals tant a la Mitjana com a Rufea.

En el cens d'enguany s’han pogut veure al voltant de 180 exemplars. A Rufea s’han observat 1 arpella, 13 fotges, 11 corb marins, 1 esplugabous, 27 bernats pescaire, 1 rascló, 1 polla d'aigua, 2 gavians, 1 blauet, 2 cigonyes, 4 fredelugues i 13 cabussets; mentre que a la Mitjana s’han vist 2 bernats pescaire, 5 xarxets, 4 agró blanc, 26 corb marins, 37 collverds, 9 cabussets, 1 polla d'aigua, 22 gavines riallera, 2 cigonyes i, 3 arpelles.

Les tasques per a l'elaboració del cens han consistit en un repàs de tota l’àrea per comptabilitzar els efectius de les espècies d’aus aquàtiques existents, i també dels rapinyaires presents en aquestes zones humides. Els ocells són indicadors ambientals del territori i la seva presència evidencia els canvis en el medi ambient.

Malgrat les baixes temperatures i trobar-se algunes basses gelades, en la realització del cens han participat una desena de ciutadans interessats a introduir-se en l’observació i estudi dels ocells i conèixer les metodologies de cens.

Aquesta activitat forma part del Cens Internacional d’ocells aquàtics que es realitza cada any a nombroses zones humides, costes i rius per conèixer l’evolució dels fluxos migratoris d’aus a Europa.

 

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

Et destaquem...