Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Cap de setmana de portes obertes a l'Horta de Lleida

Cap de setmana de portes obertes a l'Horta de Lleida

La Paeria organitza per segon any consecutiu "Benvinguts a l'Horta de Lleida” els propers dies 22 i 23 d'octubre en un total de 7 explotacions agràries

Data publicació: Dissabte 15, octubre del 2011


Imatge de la notícia Cap de setmana de portes obertes a l'Horta de Lleida

L’Ajuntament de Lleida organitza per segon any consecutiu “Benvinguts a l’Horta de Lleida”, una iniciativa que pretén apropar la ciutadania a l’Horta de les Terres de Lleida, posar en valor l’autèntic pulmó verd de la ciutat i donar a conèixer la feina dels pagesos. El regidor de Medi Ambient i Horta, Josep Barberà, ha explicat que l'objectiu d'aquesta activitat és que els ciutadans i ciutadanes de Lleida puguin conèixer de primera mà com és el dia a dia dels pagesos, les fruites, les verdures, les formes de conreu, la maquinària, els processos de manipulació i confecció de productes, entre altres. Aquesta activitat es portarà a terme mitjançant dues jornades de portes obertes, que tindran lloc els propers dies 22 i 23 d’octubre.

“Benvinguts a l’Horta de Lleida”, que en la seva primera edició hi van participar més de 300 persones, obrirà a la ciutadania un total de set explotacions de l’Horta representatives del sector agrícola lleidatà, tres més que l’any passat:

- Celler Torres de Sanui (partida Torres de Sanui): és l’únic celler localitzat al municipi de Lleida que pertany a la Denominació d’Origen Costers del Segre. A la finca s’hi conreen varietats de raïm negre com són el Syrah, el Merlot, la Garnatxa i l’Ull de Llebre; i de raïm blanc com el Macabeu i el Riesling

- Sanui Fruits (partida Torres de Sanui): societat agrària de transformació constituïda l’any 1982, que aglutina la producció de 24 pagesos que comercialitzen la seva fruita en comú. En total, més de 150 hectàrees de fruiters que produeixen una mitjana de 5.000 tones anuals de pera, poma, préssec i nectarina, principalment.

- Ilerset (partida Boixadors): empresa de caràcter familiar creada el 1987 al cor de l’horta lleidatana. Són hereus d’una gran tradició hortofructícola que arrenca de l’activitat familiar de quatre generacions dedicades a les tasques de la terra a les comarques de Lleida. La seva activitat se centra en la preparació de safates d’assortiment de verdures i hortalisses de collita pròpia

- Hortalisses Torrelles (partida de Gualda): la família Torrelles es dedica al conreu d’hortalisses des de fa 3 generacions. A la partida de Gualda tenen la major part de terrenys i en els últims anys s’han especialitzat en els calçots, però també fan melons, síndries i tot tipus de verdures.

- Cal Brou (Pardinyes Altes): una explotació que ocupa 3 hectàrees i acull una zona d’hivernacle de 1.200 m2. Produeixen durant tot l’any hortalisses que compten amb la certificació del Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE)

- Llorenç Albà (partida La Plana): un ramat de 600 ovelles al bell mig de l’Horta de Lleida. A més, cultiva cereals i farratge per als animals.

- Fruita Blanch (partida Granyena): empresa familiar que cultiva tot tipus de varietats de pera, poma i nectarina. A més elabora melmelades i sucs 100% naturals.

L’Ajuntament ofereix serveis gratuït d’autobús, prèvia reserva on line,  l’autobús farà 3 rutes:

Dissabte 22 a les 11.00: celler Torres de Sanui + Sanui Fruits

Dissabte 22 a les 16.00: Ilerset + Hortalisses Torrelles

Diumenge 23 a les 10.00: Cal Brou + Llorenç Albà + Fruites Blanch

Els assistents també poden realitzar la visita a peu, en bicicleta o en vehicle particular.

L’actuació “Benvinguts a l’Horta de Lleida” està organitzada per l’Ajuntament de Lleida, en col·laboració amb la Fundació Lleida 21. Aquesta iniciativa està cofinançada a través del projecte europeu AGRIRPOXI (programa de cooperació transfronterera Espanya-França-Andorra).

Per a més informació i/o descarregar-se els plànols d’accés a les explotacions es pot consultar aquí o trucar al telèfon 973700455.

L’actuació s’emmarca dins la setmana del “AGRIRPOXI DAYS”, del 17 al 23 d’octubre, on tots els socis del projecte europeu AGRIPROXI (Ajuntament de Lleida, Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Parc Agrari del Baix Llobregat, Cambra agrària de l’Ariege, Cambra agrària de l’Haute Garonne, Cambra agrària dels Hautes Pyrennes, Cambra agrària del Roussillon i l’Aglomeració de Perpinyà) realitzen actuacions al voltant de la sensibilització dels espais agraris i dels circuits curts de comercialització.

Per exemple a Toulouse es realitza una visita guiada per a operadors turístics per varies explotacions agràries, o al Baix Llobregat s’organitza una reunió per a que consumidors i productors del Parc es puguin conèixer i esdevenir compradors-venedors. (adjunto el fulletó de tots les activitats dels “Agriproxi Days”).

Et destaquem...