Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/7 escoles cultiven varietats tradicionals de l'Horta de Lleida

7 escoles cultiven varietats tradicionals de l'Horta de Lleida

En el marc de l'Agenda 21 Escolar, els nens i nenes cultiven als seus horts escolars bròquil llucat i a la primavera, maduixes de Lleida

Data publicació: Divendres 19, octubre del 2012


Imatge de la notícia 7 escoles cultiven varietats tradicionals de l'Horta de Lleida

La 1a tinent d’alcalde, Marta Camps, acompanyada del regidor de Medi Ambient i Horta, Josep Barberà, han presentat aquest divendres a l’escola La Mitjana el projecte dins del qual 7 escoles de la ciutat cultiven varietats tradicionals de l’Horta de Lleida. Així, en el marc de l’Agenda 21 Escolars, els nens i nenes cultiven als seus horts escolars bròquil llucat i a la primavera, maduixes de Lleida. Les escoles que participen en aquest projecte són La Mitjana, Riu Segre, Frederic Godàs, Magí Morera, Camps Elisis, Sant Jordi i l’ecoentitat Aspid.

El projecte que du a terme en concret l’escola La Mitjana és “El nostre entorn, un món per descobrir i continuar cuidant” en què treballen en l’hort en palots (infantil) i inicien el treball en el nou hort en sòl (primària), que comparteixen amb l’Institut La Mitjana. A més, continuen amb la recollida selectiva a tots els espais de l’escola, aules i menjador, així com la utilització dels embolcalls reutilitzables, com les carmanyoles. Així mateix, promouen el transport sostenible amb la utilització de la bici, l’autobús o anar a peu i disposen d’aparcament de bicicletes a l’escola.

A la presentació del projecte també ha assistit Tomàs Ollé, pagès que cultiva les maduixes, i Josep Valls, pagès que cultiva els bròquils, així com els responsables de la comunitat educativa de l’escola La Mitjana.

Cal afegir que, properament, es podrà consultar al web de la Regidoria de Medi Ambient els estudis realitzats, una llista de les varietats trobades i un model de conveni per si algú està interessat en cultivar-les i reproduir-les.

L’Agenda 21 Escolar és un programa que vol facilitar la implicació dels centres escolars a favor d’un món més sostenible, començant per la intervenció en l’entorn escolar. Durant aquest curs 2012-2013, el setè de funcionament del programa, hi participen 66 centres, des d’escoles bressol a centres de secundària, que duen a terme projectes en diferents àmbits (gestió dels residus, estalvi d’aigua i energia, hort escolar, un pati més verd,...). La distribució per nivells educatius és: 16 escoles bressol, 44 centres escolars d’infantil, primària i secundària, 3 centres d'educació especial i 1 centre educatiu.

Projecte de recuperació de les varietats hortícoles locals de l’Horta

La Regidoriade Medi Ambient i Horta de l’Ajuntament de Lleida fa visibles els resultats de l’estudi de prospecció de varietats hortícoles locals de l’Horta de Lleida.

Amb l’objectiu de difondre’n els resultats de l’estudi i potenciar la imatge de l’Horta de Lleida com un espai agrari de qualitat, i un territori amb identitat pròpia, s’oferirà aquesta tardor un test amb una planteta de “bròquil llucat” i, a la primavera, un test amb la maduixera de Lleida. El test va enfundat en una bossa de cartó dissenyada especialment per transmetre els valors de l’Horta de Lleida.

Amb aquesta actuació es pretén reivindicar la identitat de l’Horta de Lleida, tant des del punt de vista sòciocultural i històric (l’evolució de l’Horta ha estat lligada al desenvolupament de la ciutat), com econòmic (l’Horta és font de riquesa i treball lligat a l’activitat agrària i d’aliments de qualitat), com ambiental (espai verd i accessible proper a la ciutat). A la vegada, aquesta actuació és un reconeixement a tots els pagesos i pageses que al llarg dels anys han cultivat l’Horta de Lleida i han mantingut el paisatge característic i les seves tradicional.

El bròquil llucat ha estat sembrat per la família Valls (Hortivalls) amb la llavor que guarden any rere any als seus horts de la partida de Serrallonga. La maduixa de Lleida ha estat cedida per en Tomàs Ollé, pagès jubilat.

L’estudi de recuperació de les varietats tradicionals ha estat realitzat per la Universitat de Lleida, per encàrrec de la Regidoria de Medi Ambient i Horta de l’Ajuntament de Lleida i la Fundació Lleida 21. L’estudi ha estat dirigit per la Dra. Astrid Ballesta i la Dra. Cristina Chocarro, de l'Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de Lleida, i fins ara hi ha participat 5 alumnes del quals 3 han realitzat el projecte final de carrera. 

L’estudi ha servit per identificar les varietats tradicionals d’hortalisses i fruita i els coneixements pagesos de l’agricultura tradicional de l’Horta de Lleida.  L’agricultura que es practicava a l’Horta, lligada al territori i a les seves condicions edafo-climàtiques i socio-econòmiques, ha donat com a resultat una sèrie de pràctiques, un ‘saber fer’, unes costums, una cultura agrícola... típiques d’aquest país. A més a més, al llarg dels anys s’han desenvolupat una sèrie de varietats locals d’hortalisses i fruita úniques de la zona de l’Horta.

Fins ara a l’Horta de Lleida no s’havia fet mai una prospecció per a identificar les varietats locals hortícoles i fructícoles. L’estudi es complementa amb la recopilació de tota la informació que va lligada a les varietats locals: les tècniques de cultiu, els usos gastronòmics, les tradicions, les anècdotes, ...

Algunes de les varietats de l'Horta identificades en aquest projecte són: bròquil llucat, maduixa de Lleida, carxofa de Lleida, la carbassa vaquera, la bleda del país, el pebrot vermell de Gualda, tomàquet punxeta, del país,...

El projecte ha comptat amb la participació 45 hortolans de Lleida, de casi totes les partides de l’Horta, que mantenen i cultiven varietats tradicionals hortícoles i fructícoles de l’Horta de Lleida. Els hortolans han estat entrevistats sobre les pràctiques tradicionals i els cultius i varietats de l’Horta de Lleida.  Si ha estat possible, s’han recollit llavors i mostres de les plantes.

L’estudi ha permès identificar varies hortalisses que estan en vies de desaparició a l’Horta de Lleida, tals com la maduixa de Lleida, la carbassa farinetes o el bròquil llucat. En total s’han identificat 130 mostres de diferents cultius (tomàquets, cols, pèsol, mongeta, enciams, cogombres, albergínies, pebrots...), que estan cultivats o havien estat cultivats per pagesos i pageses de l’Horta. De totes les espècies s’està realitzant una tria per tal de caracteritzar-les i identificar aquells que s’identifiquen més amb l’Horta de Lleida.

Et destaquem...