Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/62 famílies i 5 escoles aprenen a compostar els residus orgànics

62 famílies i 5 escoles aprenen a compostar els residus orgànics

Dins de la campanya “Com fer compostatge domèstic a Lleida. Pas a Pas”

Data publicació: Dimarts 06, abril del 2021


Imatge de la notícia 62 famílies i 5 escoles aprenen a compostar els residus orgànics

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

La Regidoria d’Habitatge i Transició Ecològica impulsa la campanya “Com fer compostatge domèstic a Lleida. Pas a Pas” que té per objectiu promoure el compostatge, especialment entre els habitatges de l’Horta o els que tenen jardí, i també entre les escoles interessades. Des del seu inici, la tardor passada, la Paeria ha distribuït 62 compostadors i el seu airejador, per remenar correctament el compost i que no es compacti. D’aquests, 46 s’han repartit a l’Horta i la resta, al nucli urbà.

La iniciativa s’emmarca dins del Pla municipal per a la prevenció dels residus, que vol reduir-ne la seva quantitat amb estratègies d’ús de productes reutilitzables, retornables o, com en aquest cas, aprofitar-los com a matèria orgànica per les plantes del jardí o de l’hort, tancant el cicle de la matèria. Aquest projecte compta amb un ajut econòmic de l’Agència de Residus de Catalunya.

L’objectiu de la campanya Com fer compostatge domèstic a Lleida. Pas a Pas és que les famílies aprenguin a convertir els residus orgànics en un adob i, a la vegada, reduir la quantitat de deixalles que acaben a l’abocador i estalviar energia en el transport de les escombraries. La proposta s’orienta principalment a l’Horta, ja que, al ser una zona d’habitatges dispersos, l’eficiència de la recollida de residus és menor i la majoria de les cases disposen d’espai per instal·lar-hi un compostador i un hort o jardí on aprofitar l’adob que produeixen. Aquesta és una pràctica tradicional de tots els habitatges de pagès, que poc a poc s’havia anat perdent

Les persones que reben el compostador han participat en un dels diferents tallers de formació on-line per aprendre a fer el compostatge correctament. També disposen d’un servei d’assessorament personalitzat per atendre qualsevol dubte. A més a més, periòdicament s’envien butlletins informatius per recordar les bones pràctiques i possibles dubtes que puguin sorgir. Els participants també han rebut una petita guia impresa, amb les instruccions per fer un bon compostatge

Per tal de fer un bon compostatge, la Paeria facilita restes de poda picades, ja que per un bon compostatge és imprescindible barrejar les restes orgàniques de casa (riques en nitrogen), amb materials rics en carboni (restes de poda). Els usuaris poden anar a buscar la resta de poda periòdicament a la seu de la Brigada de Jardineria.

Implicació de les escoles

Per altra banda, 5 escoles que formen part del programa Agenda 21 Escolar també participen en el projecte i fan compostatge de les seves restes orgàniques com a activitat pedagògica. El procés del compostatge permet treballar diversos aspectes com són el cicle de la matèria, el reciclatge o la recollida selectiva. Les escoles també reben assessorament personalitzat. Aquest projecte s’emmarca a l’eix de treball “Microxarxa de compostatge” de l’Agenda 21 Escolar.

Tota la informació de la campanya està disponible al web municipal, https://urbanisme.paeria.cat/sostenibilitat/residus-i-neteja-viaria/compostatge, on es mostren les diferents actuacions i recursos de les activitats realitzades com per exemple els vídeos de les sessions de formació.

Et destaquem...