Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/400 persones a una nova edició de la Batnight, a la Mitjana

400 persones a una nova edició de la Batnight, a la Mitjana

La Nit dels Ratpenats s’emmarca en les activitats que es fan arreu d’Europa per donar a conèixer aquests mamífers.

Data publicació: Dimarts 19, setembre del 2023


Imatge de la notícia 400 persones a una nova edició de la Batnight, a la Mitjana

 

 

El Parc  de la Mitjana de Lleida va acollir, dissabte, una nova edició de la Batnight, la nit dels ratpenats. La celebració, que també es realitzava arreu d’Europa, té com a objectiu donar a conèixer aquests mamífers, la seva alimentació, on s’amaguen, com s’aparellen i el seu paper dins de l’ecosistema. Les activitats van comptar amb la participació de més de 400 persones, majoritàriament públic familiar.

Des de la tarda fins a la nit, s’hi van fer tallers de manualitats i jocs sobre els ratpenats per als infants.  En paral·lel, es va projectar una càpsula audiovisual que mostrava com es fa, per part de tècnics experts, el seguiment de les poblacions de ratpenats a Lleida a partir de la revisió de les caixes refugi instal·lades al municipi. Aquesta activitat permet conèixer l’estat de les poblacions de ratpenats de Lleida i seguir la seva evolució al llarg del temps.  A la tarda els assistents també han pogut assistir a la projecció de la conferència "Una ullada als ratpenats: Com viuen? Què mengen? Com s'orienten?

El plat fort de la jornada van ser les visites guiades nocturnes al Parc de la Mitjana, adreçades a un públic familiar i amb explicacions més amenes per als infants. De la mà dels experts, els i les assistents han conegut pogut observar com son les diferents trampes de captura de ratpenat, com és l’anatomia d’un ratpenat i les seves adaptacions observant-les a la ma del tècnic, sobre un exemplar capturat a la tarda, com es fa un cens de ratpenats aquàtics, on esta ubicades les caixes refugi, com funcionen els programes de detecció d’ultrasons i de visualització dels sonogrames dels ratpenats, que vindrien a ser l’equivalent als cants dels ocells, però que només son audibles amb enregistrament amb uns programes específics. Per tant les tècniques d’estudi que s’utilitzen conèixer la vida i l’ecològica d’aquests curiosos mamífers.

Aquesta activitat s’inclou en el projecte de Renaturalització de la ciutat, dins el projecte d’Adaptació al canvi climàtic i Millora de la biodiversitat de Lleida, finançat per Fons Next Generation de la Unió Europea i el PRTR. Es tracta d’unes subvencions convocades a través de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri de Transició Ecològica, que pretenen fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de les ciutats, per fer front al canvi climàtic.

Imatges relacionades

Et destaquem...