2.700 escolars participen al dinar 100% Horta de Lleida
En el marc de l'Agenda 21 escolar, el proper 15 de desembre, 12 centres educatius menjaran el mateix menú elaborat íntegrament amb aliments de proximitat de l'agricultura i la ramaderia
Data publicació: Dijous 01, desembre del 2011
2.700 nens i nenes de 12 escoles de primària de la ciutat participaran el proper 15 de desembre al dinar 100% Horta de Lleida. Una iniciativa, que s’emmarca en les activitats de l’Agenda 21 escolar, amb l’objectiu que l’alumnat conegui i degusti un menú elaborat íntegrament amb aliments de proximitat de l’agricultura i la ramaderia.
La primera tinent d’alcalde, Marta Camps, acompanyada del regidor de Medi Ambient i Horta, Josep Barberà, ha presentat aquest dijous aquesta activitat, que es realitzarà en els centres educatius que tenen cuina pròpia. Els participants són les escoles Ciutat Jardí, Espiga, Francesco Tonucci, Joan XXIII, Joc de la Bola, Països Catalans, Parc de l’Aigua, Pràctiques I, Pràctiques II, Riu Segre, Sant Jordi i Terres de Ponent.
Camps ha explicat que el dinar 100% Horta de Lleida pretén demostrar a l’alumnat que és possible cuinar un àpat amb productes locals tant a l’escola com a casa i tot amb aliments propis d’alta qualitat, a més de conscienciar-los que així poden contribuir al creixement i desenvolupament de l’economia local.
El menú que menjaran els nens i nenes consistirà en una crema de verdures de temporada de l’Horta de Lleida amb carbassa, patates i porros; un estofat de vedella bruna amb pera Edenia i de postres hi haurà poma al forn amb torró d’Agramunt.
En aquesta iniciativa han participat 2 explotacions de l’Horta de Lleida -Cal Brou Hortalisses Ecològiques i Del tros a la Llar- i 3 entitats promotores d’indicacions geogràfiques protegides de Lleida –Mafriseu IGP Vedella del Pirineu, Afrucat DOP Pera de Lleida i IGP Torró d’Agramunt -, i amb la col·laboració de l’Associació Lleidatana de Cuiners (ALL Cuiners) i Lluís Badia, cuiner de l’Escola Espiga.
Aquesta activitat s’emmarca dins del projecte AGRIPROXI de cooperació transfronterera, que té una durada de tres anys, i proposa accions per perpetuar els espais agrícoles i enfortir les relacions entre productors i consumidors, en la mesura que millorar les rendes agràries garanteix la preservació de les activitats agrícoles i del paisatge agrari. Les altres accions complementàries de foment i divulgació de l’Horta de Lleida que es realitzen dins del projecte AGRIPROXI són:
- Mercat de l’hort a taula, de venda directa del productor al consumidor, els diumenges a la Plaça Sant Joan
- Horts educatius a les escoles de l’Agenda 21 escolar de Lleida
- Assessorament d’agricultura ecològica als professionals de l’horta de Lleida
- Jornades de portes obertes “Benvinguts a l’Horta de Lleida”
- Estudi de les possibilitats d’establiment de circuits curts de comercialització de productes agraris de l’Horta de Lleida