El camí del riu
Resseguint el camí del riu, ben segur que ens adonarem del valor del Segre com a corredor ecològic i territorial. I és que quan mirem com el riu passa, ens ofereix aigua, paisatge, fauna i vegetació. Però el riu també connecta. Si el seguim des de Granyena fins a Butsènit descobrirem vestigis del passat: ermites, molins, canals, sèquies, hortes... mostres de la concentració d’activitats productives que la presència de l’aigua ha provocat.
També comprovarem que els espais naturals fluvials com la Mitjana, els aiguamolls de Rufea, els patamolls de Butsènit o la Mitjana d’Alcoletge, aparentment separats, estan físicament connectats pel riu. Així, els martinets que s’ajoquen a la Mitjana, després van a pescar a les aigües somes de Granyena o els verns d’Alcoletge, deixen caure les seves llavors a l’aigua que després germinen aigües avall en un revolt de Butsènit.
El camí del riu és una invitació a descobrir–ho, tot gaudint i conservant aquesta continuïtat fluvial, que s’inicia al naixement del Segre, a l’alta Cerdanya francesa i continua fins la seva desembocadura al riu Ebre, a Mequinensa.