Habitatge i Transició Ecològica

El camí del riu

El camí del riu és una proposta de recuperació i ordenació d’usos de l’entorn del riu Segre al seu pas pel municipi Lleida.

La seva longitud és de 15 kms i el seu recorregut va des del Meandre del Segre, al límit municipal amb Corbins, fins als Aiguamolls de Rufea i l’ermita de Butsènit, passant pel parc de la Mitjana i travessant la ciutat de Lleida pel parc fluvial del riu.

Es tracta d’un recorregut per a vianants i ciclistes i discorre al costat del riu Segre en tot el terme municipal de Lleida. Una nova oportunitat d’oci respectuosa amb el medi ambient i la cultura local, amb un recorregut de poca dificultat al costat del riu i l’horta de Lleida.

Resseguint el camí del riu, ben segur que ens adonarem del valor del Segre com a corredor ecològic i territorial. I és que quan mirem com el riu passa, ens ofereix aigua, paisatge, fauna i vegetació. Si el seguim des de Granyena fins a Butsènit descobrirem vestigis del passat: ermites, molins, canals, séquies, hortes... Mostres de la concentració d’activitats productives que la presència de l’aigua ha provocat.

També comprovarem que els espais naturals fluvials com el Meandre del Segre, la Mitjana, els aiguamolls de Rufea, els patamolls de Butsènit o la Mitjana d’Alcoletge, aparentment separats, estan físicament connectats pel riu. Així, els martinets que s’ajoquen a la Mitjana, després van a pescar a les aigües somes de Granyena o, també, els verns d’Alcoletge, deixen caure les seves llavors a l’aigua que després germinen aigües avall en un revolt de Butsènit.

Nova passarel·la camí del Riu

El camí del riu és una invitació a descobrir el patrimoni natural, paisatgístic, històric i cultural que ens aporta el riu... , tot gaudint i conservant aquesta continuïtat fluvial, que s’inicia al naixement del Segre, a l’alta Cerdanya francesa i continua fins a la seva desembocadura al riu Ebre, a Mequinensa.

En aquesta mateixa línia, VIA DE RIU SEGRE, és una proposta per descobrir el territori a través dels seus rius, un projecte europeu de Turisme Fluvial Transfronterer Sostenible, que neix en el marc del INTERREG POCTEFA TTFS, en el que participen els rius Ter, Tet i Segre. La Via de Riu Segre segueix el traçat del camí del Riu al municipi, i més enllà d'aquest àmbit proposa una ruta ciclista vora el Riu Segre en total la plana de Lleida, entre l'Aiguabarreig Segre/Noguera Pallaresa, a Camarasa, i l'Aiguabarreig Segre/Cinca, a la Granja d'Escarp.

Més informació de Via de Riu, aquí.

Distàncies aproximades pel camí del riu:

TramDistància
Del Pont de l'Autovia A-2 al Centre d'Interpretació de la Mitjana 3,5 kms
Del Centre d'Interpretació de la Mitjana, a sota del Pont dels Instituts 3,8 kms
Del Pont dels Instituts als Aiguamolls de Rufea 4,7 kms
El recorregut circular dels Aiguamolls de Rufea 1,8 kms
Dels Aiguamolls de Rufea a l'Ermita de Butsènit 2,6 kms

Documents d'interès:

Fulletó del Riu Segre al seu pas per Lleida

Instamaps de la VIA DE RIU SEGRE, inclou el camí del Riu a Lleida, i un recorregut de BTT entre Camarasa i la Granja d'Escarp.

Wikiloc ruta circular pel tram Sud del Camí del riu Segre a Lleida i retorn per l'Horta.

 

El camí del riu Segre s'ha completat, al terme municipal de Lleida, durant el 2021, en el marc del projecte INTERREG POCTEFA - TTFS.

interregPOCTEFATTFSRGB.png
"Este proyecto está cofinanciado por el Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER)"

Et destaquem...