Urbanisme i Planejament

Et trobes a:Inici/Urbanisme i Planejament/Notícies/Larrosa: “El riu Segre i la canalització han d’obrir-se a altres activitats per esdevenir un eix vertebrador i intergeneracional dels lleidatans i les lleidatanes”

Larrosa: “El riu Segre i la canalització han d’obrir-se a altres activitats per esdevenir un eix vertebrador i intergeneracional dels lleidatans i les lleidatanes”

Aquest dimecres s’ha iniciat l’Imaginem Platges de Lleida, l’últim dels sis processos participatius que impulsa la Paeria “per tirar endavant projectes de ciutat liderats conjuntament amb la ciutadania”.

Data publicació: Dilluns 20, gener del 2025


Imatge de la notícia Larrosa: “El riu Segre i la canalització han d’obrir-se a altres activitats per esdevenir un eix vertebrador i intergeneracional dels lleidatans i les lleidatanes”

L’Ajuntament de Lleida ha iniciat aquest dimecres el procés participatiu Imaginem Platges de Lleida amb una visita a la llera del riu Segre per donar a conèixer les característiques tècniques i mediambientals d’aquest entorn i pensar en possibles usos per a la ciutadania. Més d'una quarantena de persones han participat en la trobada que ha presidit el paer en cap, Fèlix Larrosa, acompanyat del regidor de Participació Ciutadana, Roberto Pino, i a la qual també hi han assistit regidors i regidores de diversos grups municipals.

Durant la seva intervenció, l’alcalde ha posat de relleu que “el riu Segre i la canalització han d’obrir-se a altres activitats per esdevenir un eix vertebrador i intergeneracional dels lleidatans i les lleidatanes”. “Aquest projecte ens permet contribuir a la transformació d’aquest espai tan extraordinari com és el riu Segre al seu pas per la ciutat”.

“El procés es planteja per idear i concretar un projecte que millori l’accessibilitat al marge dret i que se superi el concepte de canalització, perquè el model de gestió sigui el d’una zona lúdica amb serveis i espais oberts i de gaudi per a la ciutadania. És a dir, obrir el riu a altres activitats perquè sigui un espai cívic, social, cultural i mediambiental”, ha assegurat Larrosa. “Ens han arribat moltes propostes ciutadanes però que s’enriquiran encara més amb aquest procés participatiu que iniciem”.

L’àmbit d’actuació, per tant, és l’àrea riberenca del marge dret del riu al seu pas per la ciutat. Abasta, aproximadament, 2,8 km de longitud dins l’àmbit urbà (des dels Instituts fins a les comportes). L’actuació, com a tal, se centraria en el tram entre la plaça de la Pau i l’avinguda Joana Raspall.

El Pla d’Actuació Municipal (PAM) ja recull el projecte de les Platges de Lleida per vertebrar el parc del riu, perquè aquest espai esdevingui un gran punt de trobada dels dos marges i perquè hi conflueixin diversos objectius, com conservar i millorar la biodiversitat, els valors paisatgístics i mediambientals, fomentar la qualitat de l’espai públic, els valors històrics del riu, socioculturals (ampliar les opcions lúdiques i de gaudi dels lleidatans/es), etc.

Tal com han explicat els tècnics i les persones expertes en la matèria, com l’enginyer que va ser director d’Urbanisme de la Paeria, Josep Maria Llop; la cap de secció d’Ecologia i Sostenibilitat municipal, Esther Fanlo, i Marc Hidalgo, tècnic de la Fundació del Paisatge de Lleida, en la definició del projecte s’hauran de tenir en compte elements diversos com: la inundabilitat, la desembocadura del riu Noguerola al riu, l’equilibri de la biodiversitat i altres qüestions recollides al pla redactat al 2018.

En la visita d’aquest dimecres han participat les persones que s’havien inscrit prèviament, però a partir d’ara continua el procés participatiu amb la implicació de diferents agents perquè hi hagi la màxima representació, i hi diguin la seva: col·legis professionals, representants d’entitats de la ciutat de diferents àmbits amb l’objectiu que el projecte tingui el màxim consens possible, com a tots els processos participatius que s’han iniciat en el marc de l’Imaginem. També es treballarà amb grups focals, taules d’experts, es farà una jornada lúdica per recollir necessitats i es podrà participar on-line.

Amb aquest ja s’han iniciat tots els processos participatius de l’Imaginem que s’havien previst: antiga estació d’autobusos, passatge de Santa Anna, Llívia (zona esportiva), Barris Vius i Pacte per al Civisme.

“Imaginem és l’eina que ens ha de permetre tirar endavant amb els diferents processos participatius, perquè volem que surtin projectes de ciutat liderats conjuntament amb la ciutadania”. “És un dels projectes més ambiciosos que es plantegen aquesta legislatura, en aquesta transformació de la ciutat, en aquest cas transformació verda, perquè sigui una ciutat més verda, confortable, saludable i resilient amb el repte climàtic”, ha conclòs l’alcalde.

Saber-ne més >>

Imatges relacionades

Fitxers relacionats

Et destaquem...