L’alcalde, Fèlix Larrosa, ha visitat avui l’excavació arqueològica del solar on es construirà la nova estació d’autobusos, acompanyat per la primera tinenta d’alcalde i responsable d’Agenda Urbana i Espai Agrari, Begoña Iglesias, i la directora dels Serveis Territorials de Territori, Josefina Terés, a més de l’equip tècnic d’arqueologia de la Paeria. Avui acaben els treballs, que han posat de manifest diverses troballes.
Durant la visita, s’han donat a conèixer les restes trobades en l’excavació i la seva contextualització cronològica i topogràfica.
Larrosa ha agraït la feina dels tècnics de l’Arxiu Arqueològic de l’Ajuntament de Lleida i ha afirmat que les troballes “han aportat moltíssima informació que ha permès conèixer més la història de la ciutat” i que “tindran el seu espai en el futur Museu d’Història.” Pel que fa a les obres de l’estació, ha explicat que es preveu que continuïn al ritme previst.
Una vegada documentades, les restes arqueològiques es taparan per construir-hi al damunt la nova estació d’autobusos, ja que tenen importància històrica però poc valor patrimonial. Pel que fa als elements descoberts, es troben als magatzems de l'Arxiu Arqueològic, tret dels que han de ser estabilitzats per ser restaurats al Laboratori de restauració arqueològica de la UdL.
Dos edificis, monedes i una baioneta, entre les troballes
En l’excavació, feta entre la façana dels Docs i el carrer Príncep de Viana, s’han localitzat dos edificis de finals del segle XII amb diverses habitacions, flanquejats per dos carrers situats fora de les muralles que envoltaven la ciutat. Es creu que les edificacions eren fondes o hostatgeries ubicades a la entrada de la ciutat i relacionades també amb la proximitat del mercat del Raval de sant Pau del Mercadal. Enderrocades el 1366 quan es va fer una nova muralla de defensa de la ciutat, van passar a ser una zona d’horts.
Les excavacions també han portat a la llum gran quantitat de material que expliquen els usos i costums de l’època. Un exemple és el de l’ocultació d’un tresoret de 115 monedes de plata i coure emeses entre l'any 1115 i 1134, dins d’una bossa de tela amagada dins d’una gerreta de ceràmica, que es troben al Laboratori de restauració arqueològica de la UdL. A més, també s’han trobat petits elements de bronze, que adornarien petites caixes de fusta, i molt material ceràmic.
D’altra banda, s’ha localitzat una baioneta per a mosquets al fons d’una trinxera excavada durant la Guerra del Francès.