El Centre d’Art La Panera ha impulsat per aquest dissabte al matí una activitat conjunta per conèixer el patrimoni hídric de la ciutat i el seu territori, alhora que es reflexiona sobre l’impacte que l’aigua té en l’entorn natural i els ecosistemes i en l’entorn cultura i la comunitat. Aprofitant el cicle expositiu que té en marxa, vinculat a l’aigua, i amb la complicitat del Museu de l’Aigua i l’Ateneu Popular de Ponent, ha coordinat una triple proposta, per a la qual cal fer la inscripció a través d’aquest enllaç.
L’activitat, que s’ha organitzat entorn del Dia Mundial de l’Aigua el 22 de març, tindrà lloc el dissabte 23 al matí i s’estructura amb tres propostes: a les 10 h hi haurà una visita comentada a l’exposició “Cossos d’aigua”, al Centre d’Art La Panera, a càrrec del comissari i director del centre, Christian Alonso; a les 11 h. tindrà lloc una segona visita comentada del projecte artístic “Respiració Fluvial”, al Dipòsit de l’Aigua, amb la participació de la investigadora i docent de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida, Rosa Gil, i, en tercer lloc, a les 11.45 h, es farà un recorregut perceptiu pel riu Segre, amb el grup d’estudis Horta-Riu de l’Ateneu Popular de Ponent, Marco Noris i Celeste Reyna. El punt de trobada per fer l’itinerari és l’avinguda de Madrid, 34.
Dissabte 23 de març
10 h Visita comentada a “Cossos d’aigua. Encarnacions aquoses de matèries i signes”, al Centre d’Art La Panera (plaça de la Panera, 2)
És una exposició col·lectiva que examina l’impacte natural i cultural de l’aigua en els ecosistemes i en l’imaginari col·lectiu. Els treballs ens parlen de les conseqüències de la sequera, de la transformació del sòl i del paisatge, de la configuració urbana, de la simbologia i la cultura populars, de fenòmens meteorològics, de processos biològics, de personalitats jurídiques, etc.
Artistes: Francesc Torres, Grup d’Estudis Horta-Riu de l’Ateneu Popular de Ponent, Àlvar Calvet, Vespe, Carlos Monleón, Sitesize (Elvira Pujol i Joan Vila Puig), Fito Conesa, Anna Dot, Marco Noris, Antonieta Aguiló Pascual, Ramon Casanova, Joaquín Ureña, Taller de Cappont, Francesc Xavier Parcerisa, Ramon Mestre Vidal, Marià Gomà Pujadas, Enric Garsaball, Josep Antoni Ferrer i Bordonaba.
11 h Visita comentada a “Respiració Fluvial”, al Dipòsit de l’Aigua (c/ de Múrcia, 10 – plaça del Dipòsit)
«Respiració fluvial», de l’artista Carlos Monléon, és una instal·lació sonora en la qual es pot experimentar la respiració dels rius Segre i Ebre en forma d’una polifonia composta pels cicles vitals de les diverses espècies que participen del pols del riu. Les protagonistes de la instal·lació són un cor de nàiades, o cloïsses de riu, que estan en perill d’extinció a Catalunya i l’Aragó per l’amenaça de les contínues modificacions del seu hàbitat, l’arribada de diverses espècies invasores i els nivells de contaminació dels rius.
11.45 h Recorregut perceptiu pel riu Segre, amb punt de trobada a l’av. de Madrid, 34
En aquest itinerari s’explicarà la història de l’horta de Lleida i el riu Segre i es reivindicarà la seva importància, així com el valor de fomentar la protecció del patrimoni cultural i natural. D’aquesta manera, es vol garantir la seva conservació o restauració, generar publicacions i continguts de qualitat i impulsar iniciatives culturals diverses per sensibilitzar la població.
El Grup d’Estudis Horta-Riu de l’Ateneu Popular de Ponent és un equip de recerca que promou el coneixement del patrimoni hídric de la ciutat de Lleida i del seu territori amb una visió pluridisciplinària.
Marco Noris és autor de “Sequere”, en col·laboració de Celeste Reyna. És un projecte artístic sobre el temps i la memòria, que comença amb un acte simbòlic: recollir aigua a la desembocadura de l’Ebre i caminar riu amunt per tornar-la a la font del Segre, principal afluent de l’Ebre. El recorregut va durar quaranta-quatre dies, durant els quals l’artista va caminar set-cens cinquanta quilòmetres i va creuar cinc províncies i nou comarques diferents, vuit d’elles catalanes. La mirada dels caminants i dels seus cossos travessant l’espai i el temps ha estat l’instrument per activar una lectura poètica del territori.
Col·laboracions d’espais i equipaments
Es tracta d’una activitat que compta amb la col·laboració de diversos espais i equipaments: Museu de l’Aigua de Lleida, MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona, Morera. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida, Museu de Reus, Sistema Públic d’Equipaments d’Arts Visuals de Catalunya (SPEAV), Biblioteca de Lletres de la Universitat de Lleida, Biblioteca Pública de Lleida, Biblioteca del Seminari Diocesà de Lleida, Arxiu Municipal de Lleida, Arxiu Arqueològic de Lleida, Ateneu Popular de Ponent, Espai Cavallers, Museu de Lleida, Etopia, Fundación Zaragoza Conocimiento, Homesession i Escola Politècnica de la Universitat de Lleida.
|