El conjunt monumental del Turó de la Seu Vella va rebre 93.632 visitants l'any 2024 i durant els primers cinc mesos del 2025 ja en suma 29.604, el que representa un increment del 9,4 % respecte al mateix període de l’any passat. Aquestes dades s’han donat a conèixer en la reunió ordinària del Consell General del Consorci del Turó de la Seu Vella de Lleida d’aquest migdia, presidit per l’alcalde de Lleida i president del Consorci, Fèlix Larrosa, i amb l’assistència de la tinenta d’alcalde Begoña Iglesias i la regidora de Cultura, Promoció de la Ciutat i Consum, Pilar Bosch. També hi ha participat el Director General de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Joaquim Borràs.
Aquest estiu, el Turó de la Seu Vella hi tenen lloc més d’una vintena d’activitats que combinen la descoberta del patrimoni amb les arts i la cultura, com concerts, circ, lectura, visites temàtiques, astronomia i ioga, entre d’altres. Els espais on es programen les activitats són diversos i inclouen la Seu Vella, el Fossat de la Seu Vella-Pont llevadís i el Castell del Rei-La Suda. També s’hi pot fer, de forma autònoma, l’itinerari autoguiat per a públic infantil i familiar “A la recerca de la Blau”.
La programació completa es pot consultar a la pàgina web del Consorci del Turó de la Seu Vella i a la pàgina web de la Paeria, en el marc de l’Estiu en Viu.
En el decurs de la reunió, també s’ha fet balanç de les activitats que van tenir lloc al conjunt monumental durant el 2024, entre les quals destaquen 22 esdeveniments corporatius d'empresa i congressos, actes solidaris, esportius, culturals, cerimònies privades i altres esdeveniments, a més de l’ús de la Seu Vella com a plató de diverses produccions audiovisuals.
Obres d’intervenció i conservació patrimonial
D’altra banda, continuen a bon ritme els treballs de la primera fase d’obres de les cobertes del Claustre, que es van iniciar a l’abril i es preveu que finalitzin a la tardor, amb una afectació mínima a les visites al monument. També es preveu que acabin a la tardor les obres a la zona de la Llengua de Serp i al Baluard del Rei, on s’instal·larà material interpretatiu mitjançant codis QR i s'habilitarà perquè es pugui visitar. Aquests treballs se sumen als duts a terme durant l’any passat, com la reparació de tres claus de volta del Claustre i la naturalització de l’entorn.
Entre les accions previstes per als pròxims mesos hi ha la redacció dels projectes de reparació del terra de les capelles del Claustre i de la Sagristia, l’actualització i digitalització de l’inventari de la Seu Vella, així com la instal·lació d’una tanca de protecció de les restes arqueològiques situades i integrades a la muralla, a l’espai de la Tenalla.
En les diferents actuacions, aquest any s’invertiran 1,7 milions en el conjunt monumental.
Així mateix, el Consell ha aprovat sol·licitar a l’Ajuntament la regulació de la mobilitat a la Seu Vella i adaptar els horaris d'obertura del recinte al servei de restauració del Turó.