El departament d’Arqueologia de l’Ajuntament de Lleida reprendrà aquest any les excavacions a la zona de la Cuirassa, l’antic barri jueu o Call de Lleida, per tal d’avançar en la recuperació i promoció del patrimoni de la ciutat, ha explicat el paer en cap, Fèlix Larrosa.
L’alcalde, que ha visitat avui l’espai, ha destacat que el nou pressupost permetrà dur a terme aquestes actuacions encaminades a posar en valor aquest espai de memòria històrica, que també és un atractiu turístic, situat en ple Centre Històric, entre els carrers Cavallers, Companyia i la plaça del Seminari, al costat de l’Eix Comercial i la Seu Vella.
Les excavacions arqueològiques, ha assenyalat, prioritzaran la Casa del Pogrom, les restes d’una edificació que va quedar destruïda amb la crema del Call de Lleida el 13 d’agost del 1391. La documentació complerta de les seves restes va quedar pendent quan es va fer l’excavació del conjunt l’any 2017 i es reprendrà ara. En concret, inicialment s’excavarà la cara occidental de la casa, la que dona el carrer Reial, i també s’hi preveu una actuació complementària de restauració. En el futur, es planteja que aquest espai quedi tancat –ara ja hi ha una tanca de protecció– per garantir millor la seva preservació.
Els altres dos espais on hi treballaran els arqueòlegs seran al carrer Soquet i la Casa del Pergaminer, per acabar de completar el coneixement d’aquest espai patrimonial de la ciutat.
A banda d’aquest treball de recuperació dels vestigis històrics, també estan previstes diverses millores al recinte, com són el reforç de la il·luminació, la instal·lació de càmeres per millorar-ne la seguretat i la renovació de la senyalització, que es troba malmesa. Les restes del Call incorporen informació en cinc idiomes, català, castellà, anglès, francès i hebreu sobre el sistema de passarel·les, per tal de facilitar la seva interpretació i coneixement.
Larrosa ha destacat que aquest és un espai de passeig i estada que connecta el carrer Major, el carrer Cavallers i la Seu Vella, amb altres elements patrimonials importants com són el parador del Roser i l’Oratori dels Dolors, on la ciutadania ha de poder “viure tranquil·lament, seure, llegir i escoltar música, però també conèixer el nostre patrimoni”. “És un espai que no totes les ciutats tenen, ho tenim nosaltres i ho hem de posar en valor, protegir-ho i sobretot estimar-ho”, ha afirmat i ha destacat l’aposta que està fent l’Ajuntament per la millora del patrimoni històric de la ciutat.
Lleida va inaugurar ara fa sis anys la urbanització dels Jardins de la Cuirassa, un parc urbà de 6.000 m² situat en l’indret que ocupava l'antic Call medieval de Lleida. Els treballs arqueològics fets a l'antic barri del Seminari entre la primavera de 2015 i l'estiu de 2017 sobre una superfície de més de 6.000 m² van permetre recuperar importants restes de l'antic barri jueu de Lleida, habitat entre els segles XII i XV.