A l’espera de rebre comunicació oficial i conèixer els arguments de la desestimació de la Seu Vella, l’alcalde de Lleida i president del Consorci del Turó, Fèlix Larrosa, manifesta el seu respecte absolut per les decisions del comitè que pilota la candidatura “Els testimonis materials de la construcció de l’Estat dels Pirineus: el Coprincipat d’Andorra”. La sol·licitud d’integrar la Seu Vella a aquesta candidatura transnacional va ser aprovada per unanimitat en la reunió del Consell General del Consorci del 7 de novembre de 2024 i ha comptat, des de l’inici, amb el suport de la conselleria de Cultura i el Ministeri de Cultura. La propera reunió del Consell està convocada per al proper 13 de febrer. “Com no pot ser d’una altra manera, seguirem treballant per aconseguir que la Seu Vella obtingui el reconeixement que es mereix” afirma Larrosa.
El document de la candidatura transnacional té en compte la importància del turó de la Seu Vella en la creació del Coprincipat. Així, recull que “un document essencial per entendre l'evolució específica de les Valls d'Andorra és el Pariatge signat al Turó de la Seu Vella de Lleida l'any 1278, establert pel comte Roger Bernat III de Foix i el bisbe d'Urgell Pere d'Urtx per tancar l'obert conflicte pel domini d'Andorra entre els bisbes i vescomtes de Castellbò i els seus successors, els comtes de Foix.”
El 8 de setembre de 1278, al Turó de la Seu Vella de Lleida, el comte i el bisbe van signar el Pariatge. Setze comtes de Foix, vuit reis de França, dos emperadors dels francesos i vint-i-cinc presidents de la República Francesa van assegurar el llegat de Roger Bernat III de Foix en compartir amb 56 bisbes d'Urgell l'administració d'un petit estat de muntanya dins d'uns límits mai modificats amb el títol avui reconegut com a Coprincipat d’Andorra.
Saber-ne més >>
|