L’Ajuntament de Lleida ha col·locat avui a la façana de l’antic Molí de la Bordeta una reproducció de la imatge de Sant Anastasi. Es tracta d’una rèplica a escala del relleu barroc que va donar nom al molí.
L’original es va treure de la façana l’any 1999 per tal de resguardar-lo durant les obres de rehabilitació de l’edifici. Va ser restaurat pel Laboratori d’Arqueologia de la Universitat de Lleida, i després d’uns anys guardada en magatzems municipals, actualment es pot visitar a l’Arxiu Arqueològic, on s’exposa conjuntament amb altres peces destacades del patrimoni local.
La peça data de mitjan segle XVII o principis del XVIII. Es tracta d’un relleu amb la imatge típica del sant, vestit de soldat romà i amb una palma del martiri a la mà. Sant Anastasi fou declarat patró de la ciutat l’any 1627 i aleshores es van posar diverses imatges del sant en indrets de la ciutat. Sembla que el relleu del molí provenia de les antigues muralles de la ciutat, d’una de les portes del barri de la Magdalena, on segons la tradició es trobava la casa natal del sant. Amb l’enderroc de les muralles, la peça, segurament una clau de volta, es col·loca al molí de Vilanoveta, aleshores municipal, i que serà conegut a partir d’aleshores amb el nom del patró.
Avui s’ha col·locat a la façana del molí una reproducció a escala, feta amb un motlle a partir de l’original, amb material petri. Les tasques han anat a càrrec d’Albert Gaset, restaurador especialitzat en pedra, sota la supervisió dels tècnics municipals del Servei d’Arqueologia i del Museu de l’Aigua. S’han aprofitat part dels encaixos originals per posar la peça al mateix lloc.
La reproducció lluirà a la façana del molí, que va ser obert al públic després de les darreres obres de condicionament el passat 10 de novembre, com a nou espai del Museu de l’Aigua i com a sales polivalents al servei de les entitats culturals. El molí es pot visitar tots els diumenges de les 11.00 a les 14.00 h amb entrada lliure.
Saber-ne més >>
|