El Consorci del Turó de la Seu Vella s’ha reunit aquest dijous per aprovar el Pla d’Actuació i el pressupost per al 2024, que preveu un conjunt d’actuacions per impulsar la projecció del monument. El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha presidit amb la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, la reunió, que ha marcat les línies estratègiques a seguir per preservar, millorar i promoure la Seu Vella.
Per al 2024, es preveu que el Ministeri de Cultura liciti la segona fase de les obres de les cobertes del Claustre, perquè puguin executar-se el 2024. Aquest mes d’octubre han començat els treballs per restaurar i arranjar el “Baluard del Rei” amb troballes d’estructures defensives, en la fase prèvia d’arqueologia. També s’ha informat que el Departament de Cultura de la Generalitat tirarà endavant la redacció d’un Pla director de restauració de les muralles, document que permetrà conèixer l’estat inicial i definir les prioritats que han de regir les futures actuacions de restauració.
Candidatura a Patrimoni Mundial Unesco
El Consell ha aprovat continuar amb els treballs d’actualització de la memòria amb la previsió que el 2024 s’incorpori el nou equip redactor.
Càtedra d’Estudis del turó de la Seu Vella amb la UdL
La Càtedra d’Estudis del Turó de la Seu Vella de Lleida amb la Universitat de Lleida treballarà en l’organització d’un congrés de la Seu Vella, que donaria continuïtat a les jornades prèvies que s’han fet el 2022 i el 2023.
Continuen creixent el nombre de visitants i d’usuaris
De gener a octubre d’aquest any, han visitat La Seu Vella 57.988 visitants, un 19% més que el mateix període de l’any anterior. I altres 28.297 persones han triat aquest entorn per a fer activitats de tota tipologia que se sumen a les que organitza el Consorci de La Seu Vella en col·laboració amb les diferents entitats com són l’obertura del Claustre els dies de Lluna Plena, les sessions de Ioga o altres activitats que registren plens absoluts. En total, s’han registrat, entre entrades i persones usuàries, 92.127, un 19% de mitjana. És a dir, s’estan recuperant els fluxos de visitants i s’està millorant l’activitat.
De cara a l’atenció a les persones que visiten el monument i l’entorn, destaca la visita autoguiada, un recurs que, des del passat estiu i mitjançant un codi QR, permet accedir a un aplicatiu on tenen una sèrie de 16 àudios que permeten fer una visita en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès) i que continuem amb un fulletó en 16 idiomes. Per aquest 2024 es preveu incorporar quatre punts exteriors.
En l’apartat d’activitats, cal valorar que s’han programat tres temporades, primavera, estiu i tardor i que es col·labora amb diversos programes culturals, com Estiu en Viu, les Festes de la Tardor o concerts de música electrònica.
Activitats educatives
L’oferta educativa, que inclou visites escolars, pedagògiques i teatralitzades, també ha tingut uns resultats satisfactoris, amb un increment de grups i, per tant, d’escolars. Fins ara, han passat per les activitats del turó 292 grups, amb 8.391 alumnes, un 57% més que l’any passat.
|