Adjudicada l’obra del Museu Morera a la Rambla de Ferran
L’oferta millor valorada tècnicament també ha estat la que ha presentat l'oferta més econòmica. Realitzarà l’obra la UTE integrada per Benito Arno e Hijos SAU, ACSA, Obras i Infraestructuras SA, i José Antonio Romero Polo SAU.
Data publicació: Divendres 16, març del 2018
Imatge: ©Museu Morera
L’Ajuntament de Lleida ha adjudicat aquest matí per un import de 3.695.000 euros a l’UTE Benito Arno, SAU-ACSA, Obras i Infraestructuras Sa-José Antonio Romero Polo SAU, les obres del nou Museu Morera a la Rambla de Ferran. Aquesta unió d’empreses havia obtingut la millor puntuació tècnica (39,5/49) i també ha presentat l’oferta més econòmica.
El pressupost d’adjudicació era de 4.039.153, 51 euros (Iva no inclòs), i l‘oferta guanyadora té un cost de 3.695.000 euros (iva no inclòs).
El Museu Morera (futur Museu d’Art de Lleida) s’ubicarà a l’edifici de l’antigua Audiència Provincial, actualment seu de diferents serveis municipals. Amb les obres adjudicades avui, comença l’adaptació de l’edifici a les necessitats de la pinacoteca municipal.
Les obres del Museu Morera es realitzaran amb l’aportació municipal, l’aportació de la Generalitat, de la Diputació, els ajuts del fons europeus del Fons Feder i els de l’1,5% aportats pel Ministeri de Foment.
L’alcalde de Lleida ha declarat que “el projecte ha estat molt ben rebut, i prova d’ aquest fet són el nombre important d’ofertes que s’han presentat a l’adjudicació. En aquest sentit ha destacat que se sent orgullós que un conjunt de tres empreses reconegudes de Lleida hagin estat les adjudicatàries”.
Àngel Ros ha remarcat també que amb aquest projecte Lleida incorpora un equipament cultural important a la ciutat i a la Rambla de Ferran en particular i ha recordat que “un dels objectius de situar el Museu Morera a la Rambla és també la revitalització de la pròpia Rambla Ferran”.
Una nova fita urbana
El projecte del nou Museu d’Art de Lleida (nova denominació del Museu Morera) l’han elaborat l’arquitecte municipal, Jaume Terés i el director del Museu, Jesús Navarro, juntament amb l’assessorament museogràfic de l’empresa Croquis, que va guanyar el concurs convocat per l’encàrrec d’aquest treball.
El projecte planteja una museografia flexible, modular, neutra i plenament accessible com a elements identificadors del nou Museu. Totes les sales d’exposicions previstes (1a, 2a, i 3a plantes) estan concebudes de la mateixa manera, per permetre la seva reconfiguració permanent. La planta baixa, pensada com una mena de plaça pública, acollirà els serveis d’acolliment del visitant, la botiga i els espais especials d'interpretació dels continguts del museu amb el visitant. Aquesta idea va en la línia de reforçar l’eix Rambla Ferran – Vestíbul – i l’espai que es crea arquitectònicament en sentit vertical a través d’obertura del pati central fins arribar a la terrassa. La darrera planta del Museu (5a.) acollirà els espais complementaris de la museografia: la sala d’actes polivalent i l’aula didàctica. Comptarà també amb una terrassa mirador amb vistes a la Seu Vella.
Com una extensió de les sales d’exposició, bona part de les reserves del Museu (4a planta) seran visitables. Es tracta d’una innovació museogràfica que té l’objectiu de superar els límits espacials que condicionen i limiten l’espai físic dels museus i facilitar al màxim l’accés a les seves col·leccions. Aquest espai de reserva serà complementat en un altre espai a la planta baixa, aquest del tot privat que funcionarà com a taller bàsic de conservació i d’espai de recepció dels béns artístics que rep el Museu.
La intervenció arquitectònica té per objectiu reconfigurar i reformular l’edifici i projectar una nova fita urbana destacada i equilibrada, cabdal per dotar d’una nova singularitat al Museu. El nou Museu configurarà un nou equilibri entre l’edifici i la ciutat, tant en relació a la Rambla de Ferran com a la interacció visual amb la Seu Vella.
Imatge: ©Museu Morera