MOBILITAT, SERVEIS URBANS I HORTA

Et trobes a:Inici/MOBILITAT, SERVEIS URBANS I HORTA/Notícies/La Paeria prepara els actes de la Setmana Europea de la Mobilitat

La Paeria prepara els actes de la Setmana Europea de la Mobilitat

El Parking Day o el Dia de l'Obrim els carrers són algunes de les propostes que s’organitzaran del 16 al 22 de setembre per a reivindicar una mobilitat sostenible, saludable i segura

Data publicació: Dilluns 30, agost del 2021


Imatge de la notícia La Paeria prepara els actes de la Setmana Europea de la Mobilitat

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

L’Ajuntament de Lleida està preparant els actes de la Setmana de la Mobilitat, que enguany tindrà lloc del 16 al 22 de setembre. Enguany, el lema que centrarà la campanya és “Fes salut. Mou-te de manera sostenible” que pretén destacar com la mobilitat sostenible està vinculada a la seguretat i la salut de les persones. Dues de les propostes que la Paeria té en marxa són el Parking Day i el Dia de l’Obrim els carrers.

El Parking Day

Lleida se suma de nou a la celebració mundial del Parking Day, que tindrà lloc el divendres 17 i el dissabte 18 de setembre. Es tracta d’un esdeveniment anual que es fa a més de 200 ciutats d’arreu del món, des del seu naixement l’any 2005 a Sant Francisco (EUA). És una acció de ciutat educativa i reivindicativa durant la qual el vianant guanya espai de la via pública destinat habitualment a l'estacionament de vehicles. L’objectiu del dia és que els establiments comercials ocupin una o diverses places d’estacionament per desenvolupar-hi activitats, en forma d’expositors, espais de descans, tallers, música o teatre en directe, etc. Aquesta ocupació s’ha de fer protegint el perímetre amb elements alts i visibles, com ara tanques, testos de plantes o similars, o bé amb la col·locació de tarimes o palets per elevar-ne la superfície.

Els establiments o entitats que hi vulguin participar han d’emplenar el formulari i tramitar la sol·licitud a través de la Seu Electrònica de la Paeria. Hi ha temps per fer-ho fins al dia 1 de setembre (inclòs).

Dia de l’Obrim els carrers

En el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible també es durà a terme el Dia de l’Obrim els carrers – Open Street Day, que també se celebra mundialment. Durant aquesta jornada, els mitjans de transport sostenibles (vianants, bicicletes, vehicles de mobilitat personal i autobusos) poden gaudir lliurement de carrers i espais que habitualment utilitzen els vehicles motoritzats.

L’Ajuntament de Lleida tallarà o restringirà el trànsit de vehicles a diversos carrers de la xarxa bàsica, tant del centre de la ciutat com en alguns barris, com ara l'Avinguda Alcalde Rovira Roure, el Carrer Hostal de la Bordeta o el Carrer Corregidor Escofet, entre d'altres. L’objectiu és que entitats esportives, culturals, associacions, escoles, comerços i altres agrupacions desenvolupin activitats al carrer aprofitant el tall al trànsit.

Per a participar-hi, s’ha d’omplir el formulari i indicar clarament la ubicació de l’activitat entre els espais possibles, l’hora desitjada i la tipologia d’activitat perquè l’ajuntament, un cop rebi les sol·licituds, pugui coordinar les activitats. El termini per fer-ho és l’1 de setembre (inclòs) a través de la Seu Electrònica de la Paeria.

Per a més informació: Regidoria d'Urbanisme / Regidoria de Mobilitat i Serveis Urbans 973 700 326.

Setmana Europea de la Mobilitat

Lleida s’adhereix un any més a la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en VMP (Vehicles de Mobilitat Personal) o en transport públic. També pretén visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació. Entre altres objectius de la setmana, hi ha:

-Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús dels vehicles, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.

-Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.

-Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els VMP.

-Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.

-Reflexionar sobre com afecta la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.

Et destaquem...