L’Ajuntament de Lleida ha actualitzat l’estratègia de custòdia agrària de les terres no cultivades del municipi, una eina que vol facilitar l’augment de finques conreades a l’Horta, donant suport als actuals pagesos i pageses i facilitant la incorporació professional de les persones que vulguin dedicar-se al camp.
Avui s’ha presentat el document a la Comissió Especial de l’Horta i s’ha explicat que es crearà un Banc de Finques Agràries en Custòdia, perquè els propietaris que tinguin previst deixar de treballar les seves finques puguin posar-les voluntàriament a disposició d’altres agricultors professionals i de la Paeria. Se’n farà publicitat a través d’un apartat a la web de l’Horta de Lleida i la Paeria també farà recerca de parcel·les abandonades o sense cultivar perquè puguin incorporar-s’hi.
El nou banc de terres prioritzarà, per aquest ordre, els nous agricultors o agricultores que vulguin incorporar-se a l’activitat agrària de forma professional; pagesos i pageses de l’Horta; entitats agràries, social o de custòdia per usos diversos (conservació, millora paisatgística, formació, integració de col·lectius en risc d’exclusió...); els agricultors/es de municipis veïns que tinguin terres a l’Horta; i els que no en tenen. A més, l’ajuntament podrà gestionar directament o a través d’una entitat de custòdia les finques, amb finalitats agràries, paisatgístiques o ambientals.
La inscripció al Banc de Finques serà gratuïta. Es farà una fitxa amb dades bàsiques, com la informació cadastral, la superfície, el pendent, la disponibilitat de reg, l’ús actual, la presència de construccions, les dades del propietari, etc, tot i que les dades de caràcter personal no es faran públiques.
Els arrendataris assumiran les despeses d’explotació i la Paeria compensarà els impostos municipals mitjançant un programa d’ajuts. L’estratègia també incorporarà projectes de formació i foment de l’emprenedoria agrària, amb la col·laboració de l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO). La reactivació de la custòdia agrària del territori és un dels punts inclosos en el Pla d’Actuació Municipal.
Un total de 12.351 de les 21.230 hectàrees del municipi de Lleida corresponen a l’Horta de Lleida i es calcula que més d’un 4% no estan cultivades. Compten en la seva majoria amb disponibilitat de reg i requisits d’inversió baixos, bàsicament el llaurat i desbrossat, a més de trobar-se molt a prop dels nuclis urbans.
Durant la comissió, el tinent d’alcalde Carlos Enjuanes també ha explicat el funcionament del dispositiu d’acollida de persones temporeres previst per la campanya agrària aquest estiu.