L’Ajuntament de Lleida ha posat en marxa avui la brigada d’inspecció d’escombraries, un nou servei orientat a combatre la problemàtica que ocasionen els residus abandonats al carrer, especialment al costat dels contenidors, per la neteja i la bona imatge de la ciutat.
Estarà format per quatre educadors ambientals i vuit agents cívics, que es dedicaran a detectar i revisar les bosses d’escombraries, cartrons i residus voluminosos abandonats. Ho faran per tal de buscar indicis que permetin identificar i denunciar les persones responsables d’aquesta conducta, que està tipificada com a infracció a l’ordenança municipal de la neteja viària i de la gestió dels residus. També retiraran correctament la brossa.
El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha presentat avui aquest nou servei a representants de veïns i comerciants a la Zona Alta i ha destacat que “per un costat hem reforçat els serveis de neteja, canviat el model de gestió i avançat en el programa Barri a Barri, i això vol dir que hem començat a netejar més, però per un altre costat hem de fer el possible perquè la ciutat s’embruti menys”.
“No pot ser que quan la majoria dels lleidatans i lleidatanes tracten bé l’espai públic, una minoria fa veure que la ciutat no està tan neta com hauria d’estar. Això té només una solució: fer pedagogia, però darrere de la pedagogia s’ha d’actuar de forma contundent. Ho farem amb aquesta inspecció”, ha assenyalat l’alcalde, que ha estat acompanyat per les tinents d’alcalde d’Agenda Urbana, Begoña Iglesias, i Seguretat. Mobilitat i Civisme, Cristina Morón.
L’actuació de la brigada permetrà detectar els presumptes infractors i avisar a la Brigada de Medi Ambient i la Guàrdia Urbana, que s’encarregaran de la incoació dels corresponents expedients sancionadors, que tramitarà el departament de Seguretat Ciutadana.
Els seus membres aniran equipats amb els estris necessaris i degudament identificats amb armilles i abrics amb la imatge gràfica de la nova brigada. També han rebut formació sobre el funcionament de l’ordenança, sobre riscos biològics i sobre el procediment a seguir per obrir bosses de brossa.
El sistema s’avaluarà de forma quinzenal i al febrer de l’any vinent es farà un primer balanç global sobre l’evolució del servei. També està previst augmentar-ne el personal destinat en funció de les necessitats que es vagin detectant, ha afirmat Iglesias.
Paral·lelament, ha explicat l’alcalde, des de l’Ajuntament s’està treballant per fer una revisió global de la normativa municipal relacionada amb el civisme, que afecta diverses ordenances, per actuar millor en aquest àmbit.
“Lleida ha de ser una ciutat de valors i un dels valors que la ciutat ha de tenir és el compromís dels lleidatans i lleidatanes amb la seva pròpia ciutat i per això ens posem a treballar de valent, per un costat netejant més, però per l’altre sobretot no embrutant tant”, ha afegit Larrosa.
L’abandonament de bosses de la brossa, cartrons i altres residus a la via pública és una conducta incívica que té un impacte negatiu a la ciutat. Perjudica la salubritat de les àrees de contenidors, deteriora el paviment pels líquids que es filtren de les bosses, suposa un cost econòmic addicional en la recollida dels residus i empitjora la percepció sobre l’estat de la neteja de la ciutat, afavorint noves conductes incíviques.
L’Ajuntament de Lleida ofereix un servei planificat de recollida gratuïta de residus voluminosos, com ara mobles, fustes, electrodomèstics i altres andròmines, però només es recull per aquesta via un 10% del total de residus voluminosos.
Saber-ne més >>
|