MOBILITAT, SERVEIS URBANS I HORTA

Et trobes a:Inici/MOBILITAT, SERVEIS URBANS I HORTA/Notícies/La Paeria obté més fons Next Generation per a millores en el transport públic i en la mobilitat a peu i en bicicleta

La Paeria obté més fons Next Generation per a millores en el transport públic i en la mobilitat a peu i en bicicleta

Concedit l’ajut de 5,49 milions d’euros a un nou projecte, que dona continuïtat al que ja està en marxa de la implantació de Zones de Baixa Emissió i per a un canvi de model de mobilitat a la ciutat. S’actuarà en entorns escolars, en nous trams de carril bici i s’adquiriran tres nous autobusos elèctrics. El projecte de “transformació sostenible i digital del transport a Lleida” s’emmarca en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Estat

Data publicació: Dijous 04, maig del 2023


Imatge de la notícia La Paeria obté més fons Next Generation per a millores en el transport públic i en la mobilitat a peu i en bicicleta

L’Ajuntament de Lleida ha obtingut una nova injecció econòmica dels fons europeus NextGenerationEU amb el “projecte de transformació sostenible i digital del transport a Lleida”. El document contempla quatre actuacions orientades a les millores en el transport públic i en la mobilitat a peu i en bicicleta. El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat dels tinents d’alcalde Toni Postius i Jordina Freixanet, ha informat del nou projecte concedit que suposa una inversió de 8,7 milions d’euros i pel qual es rebrà una ajuda de 5,49 M€. Les noves actuacions previstes es concentren principalment en entorns escolars, en més trams de carril bici i en l’adquisició de tres nous autobusos elèctrics. Tenint en compte que cal esperar la resolució definitiva, la previsió és que es comenci a actuar al setembre i l’execució de les diferents actuacions s’acabi al gener de l’any 2025.

L’alcalde ha assegurat que el conjunt d’accions s’alineen amb el nou model de mobilitat per a la ciutat que vetlla per les persones, l’entorn i el planeta, i que intenta reduir l’impacte en el canvi climàtic amb mesures que aposten per un canvi de mentalitat en els desplaçaments i l’ús d’energies alternatives. Pueyo ha agraït la implicació dels tècnics municipals que estan immersos en aquests projectes, perquè la repercussió serà ja en el present i en l’atenció de les necessitats de la Lleida del futur. Tall de veu M.Pueyo

Un dels aspectes que ha destacat el tinent d’alcalde Postius és que els projectes que obtenen el suport econòmic de la UE ho fan amb el 100% dels diners demanats, fet que demostra l’alt nivell de les propostes presentades. El tinent d’alcalde ha afirmat que aquests fons són una oportunitat per a les poblacions, però que, alhora, comporta exigència en l’execució per complir els terminis. I també ha posat en valor que les actuacions suposaran una millora en la millora de la mobilitat de la ciutat, que en el transport públic es traduirà en què més de la meitat de la flota d’autobusos serà de busos elèctrics.

El subdelegat del govern a Lleida, Jose Crespín, ha subratllat que els projectes aprovats contribuiran a dissenyar la ciutat del futur i que afronten el repte de la sostenibilitat. Ha indicat que el projecte que s’ha donat a conèixer avui se suma als que ja es faran dins el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) de l’Estat, finançat pels fons europeus, com el baixador de tren al polígon industrial El Segre o la nova estació d’autobusos.

Projecte de transformació sostenible i digital del transport a Lleida

El projecte de transformació sostenible i digital del transport a Lleida preveu 4 actuacions relacionades amb el transport públic, amb la mobilitat en bicicleta, la mobilitat a peu, i la mobilitat a peu en eixos bàsics.

1.Les actuacions relacionades amb el transport públic suposaran l’adquisició de 3 autobusos elèctrics més i 3 punts de recàrrega. Aquests autobusos s’afegiran als 5 que ja estaven previstos en l’altre projecte.

2.Les actuacions relacionades amb la mobilitat a peu consisteixen bàsicament en ampliacions i millora de les voreres als camins escolars de diversos centres educatius de la ciutat i d’accés a equipaments. Concretament es treballarà en 6 entorns:

-Entorn de l’Escola del Treball, que inclou l’ampliació de voreres en dos carrers dels itineraris escolars al Passatge la Premsa i Ramon Llull, l’execució de passos elevats als camins i millora de l’accessibilitat en aquests.

-Entorn de Col·legi Sant Josep de Calassanç, amb l’execució d’una plataforma única i l’ampliació d’espai per a vianants al carrer Comtessa Elvira i ampliació de voreres al carrer Alfred Perenya.

-Entorn de l’Escola Pardinyes, amb l’ampliació de voreres en els carrers. Afecta a Anastasi Pinós i Jeroni Pujades. A més, es farà plantació d’arbres i millora de l’accessibilitat.

-Entorn de l’Escola Ciutat Jardí. En aquest cas, hi ha la transformació en plataforma única del tram del carrer Dolors Sistac davant del centre, l’ampliació de voreres de la resta del carrer i la urbanització de la vorera del carrer Del Roure, actualment no urbanitzada.

-Entorn de les escoles del barri de la Bordeta: es preveu la transformació a plataforma única i l’ampliació de les voreres al carrer Hostal de la Bordeta, així com la urbanització de la vorera a Av. Flix (no existent) i carril bici per accedir a las escoles.

-El c/ Penedès, amb l’ampliació de la vorera no accessible al carrer que dona accés al Centre Cívic i l’escola infantil de Balàfia.

3.Actuació vinculada a la mobilitat amb bicicleta, amb la construcció de carril bici a dos dels eixos principals de la ciutat:

-a Alcalde Rovira Roure, amb carril bici a partir del Gran Passeig de Ronda.

-a Prat de la Riba, amb un carril bicicleta unidireccional en cada sentit, a partir del carrer Sant Ruf i fins a Baró de Maials.

En aquesta part, també ha l’execució de carrils bici per a la implementació de camins escolars dins dels col·legis situats als diferents barris de la ciutat.

4.Actuació vinculada a la mobilitat a peu i s’especifica en dos eixos bàsics per a la ciutat. S’ampliaran voreres i es millorarà l’accessibilitat i el confort de:

-l’avinguda Indústria, on es millorarà i s’ampliarà la vorera dels números imparells.

-la rambla de Ferran i l’avinguda de Francesc Macià, on, com en els anteriors espais, s’ampliaran les voreres que en alguns trams no són accessibles.

Nou model de mobilitat a la ciutat

Postius ha comentat l’estat d’algunes actuacions que estan en marxa a la ciutat dins el projecte de ZBE i de canvi de model de mobilitat. Entre altres, ha apuntat la instal·lació de màquines expenedores de zona blava, que ja estan operatives; que a finals de maig estaran les obres de la rambla d’Aragó, on ara es procedirà a completar la pavimentació i la plantació d’arbrat; que els treballs a Prat de la Riba estaran acabades a principis de juny, o que les obres al pont de Pardinyes, d’accés al polígon, començaran aviat el marge dret de l’avinguda Indústria.

Resum dels projectes NextGenerationEU de la Paeria, en el marc del PRTR

L’Ajuntament de Lleida ha presentat 37 sol·licituds a les diverses convocatòries obertes per optar als fons NextGenerationEU i dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Estat. D’aquests, amb el d’avui, s’han concedit 15 projectes, que suposen una inversió de quasi 30 milions d’euros, amb més de dues terceres parts finançades amb fons europeus, més de 21 milions d’euros. L’alcalde ha reiterat que els projectes que es duran a terme permetran donar un impuls econòmic i social a la ciutat. Entre altres, cal recordar que estan en marxa el projecte Urban-nat d’adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat urbana de Lleida, la rehabilitació del Palau de Vidre o diverses actuacions per a la transformació digital en l’administració local.

Saber-ne més >>

Imatges relacionades

Et destaquem...