MOBILITAT, SERVEIS URBANS I HORTA

Et trobes a:Inici/MOBILITAT, SERVEIS URBANS I HORTA/Notícies/La Paeria invertirà 33 milions d’euros per millorar i renovar l’enllumenat de la ciutat

La Paeria invertirà 33 milions d’euros per millorar i renovar l’enllumenat de la ciutat

La renovació de la il·luminació permetrà guanyar en benestar, seguretat i sostenibilitat amb un estalvi energètic del 64%. Aprovada per unanimitat del ple la moció de la Plataforma Horta Segura que demana un estudi normatiu per modificar l’ordenament jurídic i lluitar contra la reincidència i la impunitat, com reclama fa temps el govern municipal. L’alcalde Larrosa ha declarat al ple que “treballarem intensament per aconseguir que la Seu Vella sigui reconeguda com es mereix” i ha assenyalat que ja s’està avançant en la redacció del Pla de Muralles.

Data publicació: Dilluns 03, de febrer del 2025


Imatge de la notícia La Paeria invertirà 33 milions d’euros per millorar i renovar l’enllumenat de la ciutat

El ple de la Paeria ha donat avui llum verda a la licitació del contracte de manteniment, millora, gestió sostenible i reforma de l’enllumenat públic, que preveu una inversió de 32,9 milions d’euros en 12 anys. D’aquests, 8,6 milions corresponen al préstec a interès zero concedit per l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), depenent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. El nou contracte permetrà el canvi a tecnologia LED de 14.545 punts de llum de la ciutat, assolint un estalvi en el consum d’energia elèctrica xifrat en el 64%, ha dit l’alcalde Larrosa, que ha destacat que permetrà “guanyar qualitat lumínica i sensació de seguretat, sent més avançats mediambientalment”.

La tinenta d’alcalde Begoña Iglesias ha agraït la feina dels serveis tècnics i ha remarcat que el nou contracte permetrà eliminar els 217 punts foscos detectats i que Lleida serà la primera ciutat catalana a tenir tot l’enllumenat amb tecnologia LED, més eficient. L’expedient ha rebut 24 vots a favor, 2 abstencions i un vot en contra. 

Expedients de l’àrea d’Urbanisme

En l’àmbit urbanístic, el ple ha donat el seu vistiplau a la modificació puntual del Pla general d'ordenació urbana de Lleida per a un canvi de qualificació de la finca on està situat l’aparcament davant del pavelló Barris Nord. Actualment està qualificat majoritàriament com a zona verda i passarà a tenir l’ús d’equipament comunitari, mentre que un sector situat al polígon Camí dels Frares, que està qualificat com a equipament i passa a ser zona verda. S’ha aprovat amb 14 vots a favor, un en contra i 12 abstencions.

La tinenta d’alcalde Begoña Iglesias ha explicat que amb aquesta modificació el que es pretén és solucionar una incompatibilitat urbanística, com ja es va fer al Camp d’Esports, per tal de garantir la continuïtat dels usos actuals.

També en l’àmbit d’Agenda Urbana, s’ha debatut al ple l’aprovació inicial de la ratificació de la dissolució del consorci urbanístic per al desenvolupament de l’Àrea Residencial Estratègica (ARE), que s’ha aprovat per 19 vots a favor, 5 en contra i 2 abstencions.

L’alcalde Larrosa ha destacat que “la voluntat és avançar amb la transformació i en fer viable” aquest sector, situat entre la Fira, el Canal de Seròs i l’LL-11, mantenint els paràmetres actuals, que preveuen 3.700 habitatges, la meitat de promoció pública. Les cessions d’equipaments es concentraran en la zona de l’antiga Hípica per configurar el futur nou recinte de Fira de Lleida.

“Per tant, avançarem amb un gran districte nou, eficient energèticament, sostenible, amb una mobilitat d'avantguarda, on hi haurà una reserva d'habitatges extraordinària” i el nou recinte firal, ha dit l’alcalde.

Pla Estratègic de Subvencions
El ple ha aprovat el nou Pla Estratègic de Subvencions (PES) per al període 2025-27, amb 15 vots a favor, 2 en contra i 10 abstencions.

El tinent d’alcalde Carlos Enjuanes ha destacat que aquest és un pla “sòlid, útil i orientat a les necessitats reals de la ciutat”, que té com a objectiu “reforçar el paper de les subvencions com a eina per millorar la qualitat de vida, potenciar el teixit associatiu, impulsar el desenvolupament social, cultural i emprenedor de Lleida”.

Els objectius estratègics del PES obeeixen als acords d’estabilitat i de pressupostos signats pel govern amb Junts.

Recursos Humans
El ple municipal ha donat avui també llum verda al programa temporal pel suport tècnic i administratiu en els processos de selecció i provisió dels llocs de treball de Recursos Humans 2025-2026, amb 24 vots a favor i 2 abstencions.

Aquest any, ha indicat la tinenta d’alcalde Carme Valls, estan previstes 27 convocatòries per a cobrir de forma estable 119 places.

Aliança Educació 360

La Paeria s’ha adherit a l’Aliança Educació 360, amb 20 vots a favor, 2 en contra i 5 abstencions. El regidor Xavi Blanco ha explicat que això suposa “un compromís amb l’educació a temps complet”, “amb la voluntat d'oferir lleure inclusiu més enllà de l'escola, garantir que tots els infants tinguin accés a les activitats de qualitat que els ajudin a construir itineraris educatius personalitzats i vetllar perquè l'educació sigui realment universal i coherent amb el projecte educatiu de ciutat que vam presentar el novembre del 2023”.

Unanimitat en la moció de la plataforma Horta Segura

El ple de la Paeria ha mostrat avui el seu suport unànime a la moció que ha presentat la Plataforma Horta Segura per lluitar contra la inseguretat a l’Horta de Lleida. El text reclama canvis legislatius que permetin garantir millor la seguretat del veïnat, lluitar contra la reincidència i la impunitat dels delinqüents, tal com ha plantejat ja en diverses vegades el govern municipal.

L’advocat Pau Simarro ha presentat el document en nom de l’entitat. Els acords de la moció proposen fer un estudi normatiu amb les modificacions que cal fer en la Llei Orgànica de Seguretat Ciutadana, el Codi Penal, la Llei d’Enjudiciament Criminal, la Llei del Menor, la Llei de Protecció de dades i la Llei de Seguretat Privada per complir amb aquests objectius.

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha recordat que ell va ser el primer que va demanar públicament l’agilització de judicis i la revisió de les lleis que regulen la seguretat, tal com recull la moció. També ha informat que el proper divendres, 7 de febrer, se celebrarà a Lleida la Junta Local de Seguretat, amb l’assistència de la consellera d’Interior, Núria Parlon.

També la tercera tinenta d’alcalde i regidora de Seguretat, Mobilitat i Civisme, Cristina Morón, ha refermat el compromís del govern per continuar treballant per la seguretat: “hem condemnat i ho continuarem fent, sense cap tipus de reserva, aquests actes de violència i vandalisme, que vulneren drets fonamentals.” A més, Morón ha afirmat que “cal garantir el dret a la seguretat a tota la ciutadania, cal evitar i lluitar contra la reincidència i demanem que les lleis siguin un element que reforci i complementi la feina que fa la policia i que la seva actuació sigui realment efectiva”. La tinenta d’alcalde, però, ha apuntat que cal un “gran consens social i polític a les Corts Generals”. Així, també ha demanat “afrontar la situació amb serenor i confiança en els cossos policials i la justícia” i que la Plataforma vagi de la mà amb la FAVLL, la Comissió de l’Horta, els cossos de seguretat i les administracions per crear una xarxa de treball que permeti una resposta més àgil i efectiva davant qualsevol incident.

Tots els grups municipals han posat de relleu que comparteixen amb la Plataforma la preocupació dels veïns i les veïnes de l’Horta.

El cap de l’oposició, Xavi Palau (PP), ha reclamat “més coordinació policial”, mentre que Glòria Rico (VOX) ha dit que “cal actuar ja” i ha demanat “més policia”. Per la seva banda, David Melé (Junts) ha agraït la feina a les patrulles de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra i al veïnat de l’Horta. Juanjo Falcó (ERC-AM) ha apuntat les reserves del seu grup en alguns punts de la moció i ha manifestat que “hauria estat més útil una moció en clau més local”, amb mesures com “la revisió a fons del Pla Local de Seguretat incorporant l'especificitat de l'Horta”. Finalment, Laura Bergés (Comú), ha afirmat que “la solució no està en canvis normatius, sinó en més recursos i formes de funcionament”.

Altres mocions debatudes al ple

El ple ha donat llum verda parcial a la moció de CGT Lleida, per donar veu a Ponent amb Kurdistan, en suport a Rojava i l’Administració Autònoma Democràtica del Nord i Est de Síria.

Pel que fa a les mocions presentades pels grups municipals, el ple  ha aprovat, amb el vot favorable de tots els grups excepte VOX, que s’ha abstingut, la moció d’ERC-AM per a l’abordatge dels reptes de salut a la ciutat. Demana, entre d’altres, instar la Generalitat a la implementació d'un pla de xoc per reduir les llistes d’espera a Lleida i que la Paeria implementi el Pla de salut mental i comunitària.

Finalment, el ple ha rebutjat la moció presentada pel grup de VOX per a la derogació del Real Decret 933/2021, referent a la recopilació de dades personals als allotjaments turístics.

Seu Vella

L’alcalde Larrosa ha fet referència al final del ple a la desestimació de la Seu Vella com a part de la candidatura andorrana a Patrimoni Mundial de la Unesco, una proposta que es va aprovar per unanimitat del Consorci del Turó i que té el suport de la Generalitat i el Ministeri. L’alcalde ha remarcat que “treballarem intensament per aconseguir que la Seu Vella sigui reconeguda com es mereix. Ho farem entre tots i totes”. “La Seu Vella és la nostra identitat, és un element d’orgull, és el nostre patrimoni. Al voltant de la Seu Vella s’ha fet aquesta ciutat”, ha afegit.

A més, el paer en cap ha assenyalat que “ja tenim un equip que està treballant en la redacció del Pla de Muralles, que és el que indicarà exactament totes les actuacions a fer les muralles de la ciutat de Lleida, que són un bé cultural d'interès nacional que requereix tots els esforços” i ha recordat que quan cal s’hi actua de forma immediata.

Presa de possessió de la Síndica

A l’inici del ple, s’ha dut a terme la presa de possessió de la Síndica de Greuges, Dora Padial, que renova en el càrrec per un segon mandat. Padial ha agraït el consens dels grups pel seu nomenament ja que “el consens és el que dona força a la institució que represento i això vol dir que tot, des de diferents posicions, treballem per la ciutadania de Lleida”.

Imatges relacionades

Et destaquem...