L’Ajuntament de Lleida estrena aquesta primavera el festiva l’Art a l’Horta que posar en relleu l’atractiu cultural i agroturístic de la ciutat de Lleida. És un nou cicle cultural, que es farà quatre caps de setmana al llarg de l’any, amb concerts i espectacles el dissabte al vespre i els diumenges al matí, amb l’acompanyament d’espai gastronòmic amb productors de l’Horta, amb el fil conductor sempre de la terra, l’entorn i la natura. Els espais seran les partides de Butsènit (abril), Grenyana (juliol), Celler de Sanui (Torres de Sanui, octubre) i Rufea (novembre/desembre). Abans, durant i després de les vuit actuacions programades, que seran gratuïtes, hi haurà un espai de productes de l’Horta per menjar allí o per emportar.
La regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, ha presentat el nou festival amb el director dels serveis territorials de Cultura, Albert Turull; la directora de l’Auditori Municipal Enric Granados, Puri Terrado, i l’arquitecte Josep M. Puigdemasa, qui farà l’escenografia. Bosch ha afirmat que és el festival més singular que es fa, que té a veure amb la temporalitat i el que passa a l’Horta, un espai de 19.000 hectàrees de cercle verd que envolta la ciutat. Ha destacat la importància de tenir producte km0 tan a prop, el tresor que és per visitar-la i el que suposa com a motor econòmic agrícola i ramader. Amb aquest festival, el que es vol, ha dit, “és mostrar l’essència de que som i on anem” i “tornar-nos a connectar ambe l que som, les temporalitats, el que forma part del nostre ADN”. Per això, ha remarcat la vàlua de l’Horta, ja que genera un atractiu agroturístic tant per a la ciutadania com per als visitants. Tall de veu P. Bosch
De la seva banda, Turull ha destacat que és una convocatòria atípica, que implica diversos àmbits, amb l’objectiu per dinamitzar l’activitat cultural en el món rural lligada a valors agroturístic. Ha celebrat l’èxit de la convocatòria i que Lleida es pugui beneficiar amb aquest festival.
La programació del festival l’ha explicat Terrado, qui ha anat detallant els artistes i companyies que participen en el programa, que té una notori accent lleidatà. Igualment, Puigdemasa ha explicat que en la construcció de l’escenari per a cada cap de setmana es tindrà en compte el paisatge variat i canviant perquè es pugui gaudir l’experiència i es busca també que cada actuació tingui complicitat amb el lloc. Segons ha dit, es tracta de donar-li una altra mirada en aquesta relació del món urbà i el món de l’Horta. Es vol configurar l’espai amb els mitjans propis del món agrari, alhora que es treballa per generar el mínim residu.
D’acord amb la subvenció que s’ha rebut per a la realització d’aquest festival, hi ha un component important de reconeixent del paisatge com una de les majors singularitats de Ponent. S’agafen com a productes de l’Horta les Denominacions d’Origen (DO): DOP Pera de Lleida i DO vins i caves Costers del Segre, i també forns amb IG Pa de Pagès Català i l’Oli d’Oliva Verge extra que compleix amb els estàndards de màxima qualitat. Es pretén donar valor al sector empresarial agrícola i derivats, que tenen protagonisme en la part d’aportar el producte DO, DOP i IG, per donar-lo a conèixer, així com poder-lo tastar, establir activitats dedicades a la gastronomia, ja sigui amb degustacions o rutes gastronòmiques derivades; així com la possibilitat de fer mercat i venda directa durant els dies del cicle.
Calendari i Cartells
La calendari del festival el marca i està vinculat als moments claus de l’Horta i de la vida rural.
-Primavera: Floració i hortalissa (cap de setmana del 6 / 7 abril) -Estiu: Collita i conserva (cap de setmana 27 i 28 de juliol) -Tardor: Verema (cap de setmana 12 i 13 d’octubre) -Hivern: Recol·lecció de l’oliva i premsa de l’oli nou (darrer cap de setmana novembre 30 i 1 de desembre)
L’encarregat de fer el disseny dels cartells del festival, l’Estudi de disseny LaTipo, ha treballat en aquests conceptes a l’hora de crear la imatge de cada cap de setmana i en el cartell general del festival.
Dates, espais i programa del festival 6 i 7 d’abril – Butsènit Ubicació: Font de la Mare de Déu de Butsènit. Dissabte 6 d’abril: De 20 a 23 h Espai gastro-tast Horta / 21 h Concert de Selva Nua Diumenge 7 d’abril: D’11 a 13.30 h Espai gastro-tast Horta / 12 h Espectacle Nova Galega de Danza amb “Leira. No Camiño” (Dansa)
27 i 28 de juliol – Grenyana Dissabte 27 de juliol: Vespre Concert de Queralt Lahoz Diumenge 28 juliol: Matinal – vermut La Corcoles amb “H” (circ) 12 i 13 d’octubre – Torres de Sanui Ubicació: Celler de Sanui Dissabte 12 d’octubre: Vespre Joana Dark presenta el seu disc “Lo secà” Diumenge 13 d’octubre: Matinal – vermut Berta Puigdemasa i Júlia Farrero amb “Xarxa” (circ)
30 novembre i 1 desembre: Rufea Dissabte 30 de novembre: Vespre Cia Visitants “Olea” (dansa) / Concert de Maria Jaume Diumenge 1 de desembre: Pendent de confirmar actuació
Les propostes pretenen també gaudir de l’Horta de Lleida a través de caminades i de rutes en bici en les sessions de matí. Un dels propòsits també és fomentar un transport sostenible i el respecte per l’entorn.
Subvenció Generalitat
El festival “L’Art a l’Horta. Festival cultural i agroturístic de Lleida” és organitzat per la Paeria, amb l’aportació de les àrees de Cultura, Agenda Urbana i Horta, Sostenibilitat, Promoció de la Ciutat, Mercats i Turisme. El projecte compta amb un pressupost de 90.000 euros, dels quals el 50% corresponen a una subvenció del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, oberta conjuntament amb Economia, Empresa i Treball i Acció Climàtica, per promoure la programació d’espectacles d’arts en viu de caràcter professional en esdeveniments d’interès agroturístic.
La informació referent al festival (espais, calendari, artistes i companyies, informació pràctica, etc.) es pot trobar al web de la Regidoria de Cultura: https://www.paeria.cat/artalhorta.
|