L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, acompanyat del tinent d’alcalde Carlos Enjuanes, regidor d’Acció i Innovació Social, s’ha reunit avui amb representants dels sindicats, de les patronals agràries i de la Federació de Cooperatives, per tal de conèixer de primera mà les previsions i el funcionament de la campanya agrària a la ciutat de Lleida.
En el decurs de la reunió, l’alcalde ha fet públic que la setmana passada va enviar una carta al president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, per fer-li arribar la complexitat de la gestió de la campanya agrària a Lleida i demanar-li que “impulse la creación y puesta en marcha de una conferencia de carácter sectorial donde podamos plantear esta situación y aportar entre todos propuestas y soluciones”.
A la carta, l’alcalde de Lleida considera que “deberíamos afrontar la situación desde dos perspectivas, una de carácter territorial – Administración General del Estado, Comunidades Autónomas y municipios, y otra desde el punto de vista sectorial, trabajo y agricultura” i conclou que “sería positivo crear una red de interés general que cuide de las personas trabajadoras del campo, especialmente, de aquellos que no pueden hacerlo por su situación personal, que promueva los valores de nuestros ganaderos y agricultores, y que permita avanzar en soluciones que contribuyan a desterrar el discurso del odio, el racismo y el rechazo social que aparece como resultado de situaciones de exclusión social en nuestras ciudades”.
La trobada d’avui ha comptat amb la participació de Pere Roqué d’ASAJA, Nèstor Serra i Jaume Pedrós de la Unió de Pagesos, Sergi Balué de JARC, Maria Casoliva de la Federació de Cooperatives, Xavier Perelló i Cristina Arredondo de la UGT i Manel Simón i Montse Baró d’AFRUCAT. L’alcalde ha explicat que tots els presents han coincidit que la campanya a l’Horta “comporta la contractació d’unes 2000 persones i es preveu completament normal”.
A l’Horta de Lleida hi ha unes 15.000 hectàrees conreades, 6.500 de les quals són d’arbres fruiters i “això suposa que la campanya agrària a Lleida comenci al maig, amb la cirera, i acabi a principis de tardor, amb la poma” ha explicat Larrosa.
L’alcalde ha incidit a diferenciar les persones temporeres, que venen a Lleida a treballar amb contracte o amb la documentació necessària, i les persones transeünts sense papers ni possibilitats de treballar, que també arriben a la ciutat i que la Paeria atén amb l’activació del Dispositiu d’Acollida per a Persones Transeünts en Campanya Agrària que s’activarà dilluns vinent al pavelló 3 de Fira de Lleida.
En aquesta línia, Fèlix Larrosa, ha explicat que la Paeria facilita la creació d’allotjaments per a persones temporeres a l’Horta. De fet, ja s’han rebut 5 peticions després d’haver posat en marxa un procés de modificació del catàleg de construccions en sòl no urbanitzable per a promoure la rehabilitació d’antigues construccions per aquest ús.
Paral·lelament, la Paeria activa 99 places, en pisos de l’Empresa Municipal d’Agenda Urbana, per a treballadors temporers. Hi poden accedir amb cost de cinc euros de lloguer per nit i es requereix una fiança de 100€ retornable. Cada persona signa un contracte temporal de cessió d’habitació. A més, es reserva específicament un allotjament per donar cobertura a les dones.
Larrosa ha mostrat al sector “la seva preocupació sobre el dimensionat de la mida de moltes explotacions de l’Horta, que no arriben a les 5 hectàrees”. L’alcalde ha demanat poder trobar les fórmules perquè la seva gestió “sigui sostenible i es pugui garantir la preservació del model de l’Horta de Lleida”.
Dilluns vinent, la Paeria desplaça l’Oficina Única d’Atenció a persones temporeres, que estava operativa al Centre Cívic de l’Ereta des del passat 1 de maig, fins a Fira de Lleida. Al pavelló 3 s’activa dilluns el Dispositiu d’Acollida per a Persones Transeünts en Campanya Agrària.