L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, acompanyat de la tinenta d’alcalde de Seguretat, Mobilitat i Civisme, Cristina Morón, ha presidit la presentació del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Lleida 2023-2028 que s’ha celebrat a la sala Jaume Magre.
La presentació ha anat a càrrec dels representants de la consultora Doymo que han explicat el treball que s’ha realitzat des del 2021 fins ara que s’ha fet pública la diagnosi i la radiografia de la mobilitat a Lleida, així com les propostes i el full de ruta que s’han de treballar en els propers mesos a partir de la posada en marxa de la segona fase del procés participatiu que culminarà a finals de juny.
Després de la presentació pública, a la qual han assistit un centenar de persones relacionades amb aquest àmbit, l’alcalde ha destacat que “El Pla de Mobilitat Urbana posa les persones al centre per millorar la seva qualitat de vida”.
Larrosa ha posat de relleu que “volem una ciutat més accessible, més sostenible, millor jerarquitzada. Som defensors d’optimitzar els recursos i per això necessitem la complicitat de la ciutadania perquè es faci seu aquest model de mobilitat i entre tots i totes fem pedagogia de com hem de compartir l’espai públic”.
El paer en cap ha explicat que “el focus d’aquest projecte és fer una ciutat més amable, pensada per a les persones perquè la mobilitat ha de ser un element de confort per a la ciutadania”. “Caldrà una intervenció física a la ciutat però també haurem de fer un canvi de paradigma per arribar a entendre que els canvis aniran en benefici de tothom”.
La millora de la mobilitat a la ciutat també passarà per potenciar i treballar en com ha de millorar el transport col·lectiu urbà. “Estem en un procés de pròrroga que ens ha de permetre modular de com ha de ser la nova licitació l’any vinent, però el que sí ja posarem a debat i volem testar és la implantació de sistema de llançadores en què necessitarem la complicitat dels veïns i veïnes per testar les proves pilots que farem”, ha afegit l’alcalde.
Es preveu tenir el document definitiu del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Lleida a finals de juny i paral·lelament també fer-ho amb el reglament i l’ordenança de la Zona de Baixes Emissions.
2a fase procés participatiu
Després de la primera fase del procés participatiu que es va endegar al desembre del 2021 per elaborar la diagnosi del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Lleida, a partir d’ara s’iniciarà la segona fase.
A finals de febrer es convocarà un taller de marató de propostes, és a dir, una trobada interactiva amb sessions de grup per eixos.
Després s’obrirà la plataforma online Decidim durant un mes (entre el 26 de febrer i el 26 de març) perquè tota la ciutadania pugui fer aportacions.
A partir de mitjans d’abril i fins al mes de juny s’elaborarà l’informe de retorn de les propostes recollides durant el procés de participació ciutadana i es durà a terme la presentació de la proposta definitiva de PMUS.
Finalment, es realitzarà una conferència oberta dirigida a totes les entitats i la ciutadania que vulguin conèixer la proposta definitiva. Com a culminació del procés participatiu es farà un seguiment de la incorporació de les propostes en el document final, del qual es farà la tramitació administrativa per a la seva aprovació provisional i definitiva.
Saber-ne més >>
|