L’Ajuntament de Lleida ha convidat aquest divendres al veïnat i associacions de veïns del barri de Cappont a la plantació d’arbustiva per finalitzar la revegetació del carrer Riu Ebre, iniciada a principis d’aquesta setmana. Així, una vintena de persones, han participat en aquesta iniciativa, plantant diferents espècies en un parterre de la plaça entre el carrer doctora Castells amb Riu Ebre.
Aquesta via, que uneix el barri de Cappont amb el centre de la ciutat, està immersa en les seves obres de renaturalització, que s’emmarquen en el projecte URBAN-NAT Lleida, d’adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat. Està previst que les actuacions finalitzin pels volts del mes de maig, un cop acabin els treballs d’instal·lació i senyalització informativa, tancaments perimetrals i el repintat de senyalització horitzontal.
La tinenta d'alcalde i regidora d'Agenda Urbana, Espai Agrari i Sostenibilitat, Begoña Iglesias, ha participat en la plantada i ha explicat que l'objectiu de la renaturalització “no és només deixar el carrer bonic i verd, sinó fer que s'apropi a la natura amb plantes pol·linitzadores per mantenir la biodiversitat de la ciutat i combatre el canvi climàtic”. També ha afegit que el projecte “pacificarà el trànsit i farà que el carrer sigui més tranquil”. Per últim, la regidora ha agraït als i les participants la seva col·laboració en la plantació, que converteix la iniciativa en un “projecte comú, que veurem créixer”.
Prèviament a la plantació, el personal tècnic del projecte URBAN-NAT Lleida ha explicat al veïnat els diferents projectes endegats per a la zona urbana i periurbana de Lleida, els seus objectius i els beneficis que rebrà la ciutadania amb la millora de la biodiversitat. Pel que fa a Riu Ebre, han destacat que les obres de renaturalització permetran pacificar la zona, gràcies al nou espai verd de passeig, zones de descans i els 48 nous arbres i les més de 3000 plantes arbustives, amb espècies autòctones i adaptades al clima.
En aquest sentit, l’augment de l’arbrat permetrà reduir la temperatura de la zona gràcies a l’ombratge. També han posat en valor els Sistemes de Drenatge Urbà Sostenible (SUDS) de recollida d’aigües pluvials, que aprofita la pluja per omplir el nivell freàtic, facilita la disponibilitat d’aigua per la vegetació i també contribueix a una millora de la sensació de benestar en episodis de temperatures altes, gràcies a la humitat que s’acumula en el subsol.
Seguidament, s’ha donat el tret de sortida a la plantació amb el veïnat, posant en pràctica la tècnica adequada per col·locar les diferents plantes arbustives. Així, s’han plantat una seixantena de Salvia (Salvia greggi) i una vintena de Coronilla (Coronilla valentina). La jornada ha conclòs animant als participants per tal que reverdeixin els seus balcons i terrasses i a participar en iniciatives com els tallers de “Balcons Verds” que organitza la regidoria de Sostenibilitat.
Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte URBAN-NAT Lleida, de renaturalització, adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat de la zona urbana i periurbana de Lleida, que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU.