La Paeria impulsa l’Operació Rambla un projecte de regeneració i revitalització de la rambla de Ferran i de tot el barri de Noguerola i part del Centre Històric, que aglutina actuacions urbanístiques, de dinamització econòmica, comercial, turística i cultural, ha explicat avui l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa.
El paer en cap ha destacat que es farà una renovació de l’espai físic de la rambla per prioritzar els vianants i el transport públic, però ha assenyalat que l’actuació prevista va molt més enllà, ja que incorpora un aposta molt important per promoure-hi una major activitat econòmica i social amb mesures en diferents àmbits. Es busca promoure l’obertura de nous negocis a peu de carrer, acabar amb els locals i solars buits i aconseguir una major activitat cultural i artística, a més de la vinculada a la restauració, la gastronomia i el turisme patrimonial.
“Per tot això, declararem la rambla com a zona d'interès singular. Això tindrà l'acompanyament d'una ordenança específica de la rambla que contemplarà l'ordenació de l'espai, perquè fruit de l'operació urbanística hi haurà ganes d'ocupar la rambla més enllà del que s'ha fet fins ara en dies concrets com el de Sant Jordi, Reis o per la festa major”, ha afirmat Larrosa, que ha estat acompanyat en la presentació del projecte per les tinentes d’alcalde Begoña Iglesias i Cristina Morón.
Per a fer-ho possible es compta amb línies d’incentius fiscals, amb bonificacions a l’IBI, l’IAE i l’Impost de Construccions i Obres, amb l’acompanyament a l’emprenedoria i l’activitat empresarial que farà l’Institut Municipal d’Ocupació i amb la col·laboració de la Diputació de Lleida per a impulsar la recuperació del patrimoni i la seva dinamització turística, ha afegit l’alcalde. També ha destacat la importància que tindrà en tot aquest projecte l’obertura del museu Morera i l’actuació prevista a les termes romanes de Cardenal Remolins.
Actuació urbanística
La tinent d’alcalde d’Agenda Urbana, Begoña Iglesias, ha detallat l’actuació urbanística prevista a la rambla de Ferran, des de la plaça Ramon Berenguer IV fins al carrer de Riquer, i ha assenyalat que contempla l’ampliació de l’espai per a vianants, millorant l’accessibilitat i la seguretat viària, gràcies a la pacificació del trànsit.
Per una banda, s’aborda l’ampliació de la vorera del costat del Museu Morera i la Diputació, que passarà de 2,8 a 5 metres d’ample, duplicant gairebé la superfície per a vianants, que passa de 1.250 a 2.400 metres quadrats. També s’hi plantaran 39 arbres, s’instal·laran 24 columnes amb 48 lluminàries i es renovarà la xarxa d’aigua potable i el mobiliari urbà.
Aquestes actuacions conformen el lot 1 de l’obra, que té un període d’execució de 5 mesos i un pressupost per contracte de 934.465,35 euros.
Per altra banda, també s’actua reduint l’amplada de la calçada dels tres carrils actuals a dos, un d’ells reservat per al transport públic com a carril bus. D’aquesta manera, la calçada passa de 7,8 a 5,8 metres d’ample. A més d’estretir-se, el paviment s’elevarà, perquè conformi una plataforma única al mateix nivell de la vorera lateral i la part central de la rambla.
Això permetrà pacificar el trànsit i facilitar l’organització d’activitats puntuals tancant al trànsit tot aquest sector, que conformarà aleshores una gran plaça. També s’hi preveu la renovació del col·lector d’aigües pluvials, la renovació del mobiliari urbà (32 bancs, 10 papereres i 6 estacionaments de bicis) i la plantació de nova vegetació arbustiva en 25 jardineres.
Aquestes actuacions conformen el lot 2 de l’obra, que té un període d’execució de dos mesos i mig i un pressupost per contracte de 604.939,5 euros.
El projecte d’obres es troba ara en exposició pública i ben aviat s’iniciarà la licitació. Les obres començaran al setembre pel lot 2, corresponent a la calçada, amb la previsió d’acabar-lo a finals d’any. A continuació es duran a terme les obres del lot 1, que està previst que estiguin llestes abans de la festa major de l’any vinent.
Aquestes obres compten amb finançament de fons europeus NextGenerationEU, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del govern de l’Estat, a través de dos projectes diferents. Així, el lot 1 correspon a una actuació derivada del projecte de Transformació sostenible i digital del transport a Lleida, mentre que el lot 2 forma part del projecte Compra a Lleida.
Dinamització econòmica, comercial, turística i cultural
L’estratègia de dinamització econòmica busca convertir la Rambla i la seva zona d’influència en un districte cultural, comercial i de creativitat.
S’incideix en l’obertura de locals a peu de carrer i el foment d’iniciatives comercials i de serveis que permetin donar vida a aquesta zona fora dels horaris de treball dels negocis que ara hi tenen més presència (activitats financeres i assegurances, sanitàries, administració pública i activitats professionals).
Per això, es pretén incentivar l’obertura de locals amb un component artístic, cultural i gastronòmic o de comerç singular. Un dels sectors a prioritzar serà de la restauració, amb productes de qualitat del territori. S’hi programaran esdeveniments gastronòmics periòdicament per a promoure l’afluència de públic interessat.
Les eines de suport al comerç local de que es disposa inclouen la línia d’ajuts pel foment de l’obertura de locals buits en zones d’interès singular i barris amb baixa densitat comercial, dotada amb 130.000 euros i que inclou la zona de la Rambla i el Centre Històric, a més de Mariola i Magraners. També es comptarà amb incentius fiscals i accions d’innovació i digitalització vinculades als fons NextGeneration.
Els incentius fiscals inclouen importants bonificacions en l’IBI, el IAE, la taxa d’activitats i l’impost de construccions i obres. Per exemple, es bonifica l'IBI per obres noves i de rehabilitació integral durant tres anys, entre un 50 i un 90%. També es bonifica la taxa d'activitats i l'ICIO entre un 50% per la reforma de locals nous i fins a un 90% en el cas del Centre Històric, mentre que al IAE el suport arriba fins al 95% en el cas d'activitats econòmiques declarades d'interès municipal.
Es potenciaran les accions d’inserció laboral que du a terme l’oficina de l’IMO de la Rambla, així com accions de foment de l’emprenedoria i d’acompanyament de l’activitat empresarial.
En l’àmbit turístic, també es farà èmfasi en l’impuls de la Rambla com a zona d’interès singular, pels seus equipaments culturals i patrimonials, amb el disseny d’una nova Ruta de la Rambla, vinculada a la restauració i a la gastronomia i als elements patrimonials d’interès, com les Adoberies i el Morera.
El vessant cultural serà un altre dels pilars del projecte Operació Rambla. La nova plaça davant del Museu Morera serà una plataforma on acollir esdeveniments culturals de la ciutat, com Sant Jordi, activitats de la Festa Major o la Fira de Titelles, mercadets, concerts, etc. Es comptarà amb la col·laboració de diferents actors i institucions vinculats al sector cultural i la connexió amb altres equipaments pròxims, com l’Auditori, els Camps Elisis o la Llotja.