El segon cicle del Festival de l'Art a l'Horta, organitzat per la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Lleida, ha acabat aquest migdia amb un nou èxit de públic a l’entorn de l'ermita de la Mare de Déu de Grenyana. Després de la gran participació del cicle de primavera celebrat a Butsènit, el de l’estiu ha obtingut també una bona afluència de públic, superant les expectatives. "Sempre és un risc quan es comença una nova edició d'un festival, però hem vist que ha estat un gran encert", ha assegurat la regidora de Cultura, Pilar Bosch.
"El festival és una manera de posar en valor aquest tresor verd que és l'Horta, encara massa desconegut per a molts lleidatans i lleidatanes", ha explicat la regidora de Cultura, que ha celebrat la bona acollida del format del festival, que se celebra un cap de setmana de cada estació de l’any. El festival ha comptat amb espai de tast, parades i punts de venda de productes de l’Horta, així com amb un punt d'atenció Lila Rainbow.
L'alcalde, Fèlix Larrosa, el regidor, David Melé o la regidora, Laura Bergés, han estat alguns dels representants municipals que han participat del festival.
Primera jornada
El segon cicle de l’Art a l’Horta va començar dissabte al vespre amb una sessió de vinils de música negra a càrrec d'Uri Roots i Edu Blasi de Ponent Roots. Els DJ van estar punxant fins a les 22 h, quan va començar l’esperat concert de Queralt Lahoz, una de les set guanyadores dels premis Music Moves Europe 2023 que destaca en el panorama artístic per la seva música, mescla de la tradició flamenca i el hip-hop amb missatges poètics reivindicatius. Lahoz va interpretar repertori nou i va reivindicar la memòria històrica dels migrants, posant d'exemple el cas de la seva àvia, originària de Granada.
La regidora de Cultura, Pilar Bosch, i la presidenta de l'AV de la Partida de Grenyana, Dolors Comes, van donar la benvinguda als assistents abans del concert i van posar en valor la importància i l'atractiu de l'Horta en una iniciativa cultural com aquesta. La presidenta va fer un repàs de la història de la partida des dels seus inicis, tot remarcant les seves tradicions fins avui dia.
Segona jornada
Avui diumenge, últim dia d'aquest segon cicle de l’Art a l’Horta, la jornada ha començat amb una bicicletada familiar, organitzada per la regidoria de Cultura juntament amb la d'Esports per promoure alguns dels valors intrínsecs a la creació del festival, com la mobilitat sostenible. Una trentena de persones han sortit de la Glorieta de Font i Quer i han pedalat gairebé una hora fins a l’ermita de Grenyana. Allà, s’han afegit al públic assistent per gaudir del circ de La Corcoles i la rumba i els garrotins de La Violeta, protagonista de l’últim espectacle del cicle.
La Corcoles ha presentat una proposta de funambulisme familiar, íntima, fresca i emotiva a 5 metres d'alçada. Finalment, el grup lleidatà La Violeta, ha fet ballar petits i grans a ritme de rumba i garrotins.
Mobilitat i escenografia
Per accedir al festival s'ha habilitat un servei d'autobús llançadora i un aparcament per als vehicles privats en un solar cedit per l'empresa GLS prefabricats que ha facilitat l'arribada a les zones on es feien els espectacles.
Com en cada cicle del festival, la construcció de l'escenari, ha anat a càrrec de l'arquitecte Josep M. Puigdemasa, que ha tingut en compte el paisatge de la partida de Grenyana amb l'objectiu que el públic gaudeixi de l'experiència i connecti amb l'espai. A més, l'escenificació s'ha basat en la sostenibilitat, ja que s'ha creat amb els mitjans propis del món agrari i generant el mínim residu possible. A banda d'això, també s'ha fet una endreça de l'espai.
El festival de l'Art a l'Horta posa de relleu l'atractiu cultural i agroturístic de la ciutat de Lleida, tot promocionat els seus productes amb el fil conductor de la terra, l'entorn i la natura. La programació del festival inclou quatre caps de setmana en quatre espais diferents de l'Horta. El 6 i 7 d'abril es va fer a Butsènit i els propers seran el 12 i 13 d’octubre al Celler Sanui, i el 30 de novembre i 1 de desembre a Rufea.