Visites tècniques a L'Horta de Lleida
Una trentena de persones han fet la visita tècnica d'una explotació frutícola ecològica a Raïmat dins del cicle "Oportunitats per a l'Agricultura de l'Horta de Lleida”
Data publicació: Divendres 03, maig del 2013
Una trentena de persones de diferents àmbits, com agricultors, estudiants, comercialitzadors o tècnics agrícoles, han participat en la sortida que ha organitzat la Regidoria de Medi Ambient i Horta de l’Ajuntament de Lleida en el marc del cicle de conferències “Oportunitats per a l’Agricultura de l’Horta de Lleida”. En la sortida, s’ha visitat la finca de fruticultura ecològica de Carles Vilarnau, a Raïmat. S’ha anat a vàries parcel·les de les diferents espècies que cultiva, prunes, cireres, pereres, préssecs, préssecs, raïm de taula..., així com als magatzems i s’ha vist la maquinària i una cambra frigorífica que funciona amb plaques solars. Els assistents han pogut contrastar i discutir sobre els aspectes productius i comercials del sector ecològic i les oportunitats que ofereix a l’horta de Lleida. D’aquesta manera, han conegut de primera mà l’organització de la finca, les tècniques de lluita contra les plagues, la fertilització del sòl, la comercialització del producte, etc.
La visita tècnica està organitzada dins les activitats del cicle de conferències “Oportunitats per l’Agricultura a l’Horta de Lleida”, que té l’objectiu de fomentar iniciatives agràries lligades a l’Horta de Lleida i basades en un comerç de proximitat i en productes amb valor afegit. El desenvolupament de nous projectes agraris poden ser una alternativa a la fruticultura d’exportació actual, molt deslligada al territori, a la vegada que es recupera la imatge de l’Horta de Lleida com a font d’aliments de qualitat, salut i benestar. Aquest projecte està parcialment subvencionat pel SOC i el Fons Social Europeu, dins del Projectes d’Ajuts a Projectes Innovadors i Experimentals.
Les properes conferències del cicle són:
- El dia 21 de maig es tractarà el tema de la comercialització de productes agraris amb alt valor afegit, com els productes gourmet i dels productes ecològics, tant d’exportació com a nivell local. La conferència anirà a càrrec Maria Trias, de Galetes Trias i del Clúster Gourmet de Catalunya i de Rubén Valls, de l’empresa de productes ecològics Cal Valls.
- El 27 de maig la conferència es dedicarà a la venda directa. La venda directa es percep com una bona estratègia per guanyar una major part del benefici, però comporta també dedicar molt de temps a la part comercial. La conferència anirà a càrrec de Ramon Sentmartí, expert en productes agraris locals i de Jordi Capdevila, de l’empresa Carn Sargaire d’Almacelles.
- El primer cicle de conferències finalitzarà el dia 11 de juny amb una taula rodona amb les principals entitats, empreses i administracions, al voltant de l’Horta de Lleida, com a espai agrari de qualitat lligat a la ciutat de Lleida.
- Dins del mateix cicle s’ha previst un viatge al sud de França, a la zona de Perpinyà, els dies 21 i 22 de maig. L’objectiu és conèixer varies experiències de la mà dels agricultors francesos i descobrir noves maneres de fer i noves idees. Aquest viatge està organitzat conjuntament amb els tècnics de la Chambre d’Agriculture Roussillon.