Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Una vuitantena de nens i nenes aprenen a cuidar i observar la natura

Una vuitantena de nens i nenes aprenen a cuidar i observar la natura

Han participat aquesta setmana santa en els tallers organitzats a la Mitjana per la Regidoria de Medi Ambient i Horta

Data publicació: Diumenge 05, abril del 2015


Imatge de la notícia Una vuitantena de nens i nenes aprenen a cuidar i observar la natura

 

Una vuitantena de nens i nenes han participat aquests dies de vacances escolars en els tallers organitzats per la Regidoria de Medi Ambient i Horta per aprendre a cuidar i observar la natura. Les activitats s’han fet de dilluns a dijous al parc natural urbà de la Mitjana i al seu Centre d’Interpretació, amb professionals del sector que han atansat l’entorn natural als nens i les nenes, d’entre 5 i 12 anys. L’objectiu dels tallers és que els més petits coneguin, observin i tinguin contacte amb la naturalesa amb propostes didàctiques i divertides, i alhora es conscienciïn de la importància de valorar-la i respectar-la.

El dilluns es va fer l’anellament d'ocells, a càrrec de l’ornitòleg expert Joan Bernal, on els participants van aprendre com es munten les xarxes per a l'anellament, com s’extreuen els ocells i com es prenen les dades per identificat les diferents espècies (edat, espècie, sexe, longitud de l’ala, longitud de la ploma, quantitat de greix..). Així, van poder veure de prop els diferents ocells, les seves plomes, quin és el procés d’anellament i com després s’alliberaren. Les espècies que es van capturar i anellat en el taller van ser: gafarró, mallerenga carbonera, mallerenga blava, merla, tallarol de casquet, rossinyol bord i pardal comú.

El dimarts la biòloga i educadora ambiental del Centre d’Interpretació de la Mitjana, Maria José Milián, va ensenyar als petits com identificar la fauna de la Mitjana a través dels seu rastres. A través d’un itinerari pel bosc de ribera, els petits van trobar nius, plomes o petjades, entre altres. Després, al Centre d'Interpretació, van identificar els animals que deixen aquests rastres i van fer una petjada en fang d'un animal que viu a la Mitjana. En aquest cas, es van trobar un niu d'ànec, un niu de merla, plomes de tudó i d'ànec collverd, un cau de teixó, petjades de porc senglar, de guineu i de geneta i una closca d'ou de tudó.

El dimecres va ser torn de l’art amb elements naturals, amb la llicenciada en Belles Arts, Rosa Franco. Els assistents van crear un mandala combinant elements naturals amb materials reciclats. Els nens i les nenes van sortir a buscar elements naturals pel parc de la Mitjana i després van crear el seu propi mandala utilitzant el que havien trobat i d'altres materials que se'ls va proporcionar.

El dijous es va fer el taller “Fes el teu herbari”, amb la biòloga Milián. En aquesta activitat els petits van recollir fulles i flors de diferents plantes de l’entorn i van aprendre a identificar-les i a premsar-les. Cada infant va confeccionar una petita premsa, que es va emportar a casa, per assecar totes les fulles i flors recollides. Entre altres arbres i plantes, es van agafar fulles de l’àlber, el xop, el freixe o el tamariu.

La Regidoria de Medi Ambient i Horta promou accions educatives i de sensibilització ambiental per sensibilitzar, conscienciar i informar la ciutadania del seu entorn natural.

 

Et destaquem...