Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Raimat impulsa l'autogeneració d'energia verda amb una compra col·lectiva de plaques solars fotovoltaiques per a autoconsum

Raimat impulsa l'autogeneració d'energia verda amb una compra col·lectiva de plaques solars fotovoltaiques per a autoconsum

Els veïns i veïnes de l’EMD han instal·lat 70 plaques solars en 18 habitatges, amb una producció anual aproximada de 40 MW, un fet que permetrà la reducció de 16 tones de CO2 anuals.

Data publicació: Dissabte 22, agost del 2020


Imatge de la notícia Raimat impulsa l'autogeneració d'energia verda amb una compra col·lectiva de plaques solars fotovoltaiques per a autoconsum

Imatge: ©Becquel

Raimat s’ha convertit en la comunitat de Lleida amb major densitat de plaques solars fotovoltaiques per a l’autoconsum per habitant, després de la compra col·lectiva que els veïns i veïnes de l’Entitat Municipal Descentralitzada han realitzat aquest estiu. La iniciativa s’ha dut a terme gràcies al treball coordinat entre l’equip de govern de l’EMD de Raimat i l’Agència de l’Energia de l’Ajuntament de Lleida, que ha donat un impuls important a l’autogeneració d’electricitat verda en aquesta localitat.


L’Agència de l’Energia de la Paeria ha assessorat els veïns i veïnes de Raimat pel que fa als beneficis econòmics i ambientals de l’autoconsum fotovoltaic i la seva compra col·lectiva i, també, sobre els incentius fiscals disponibles, i ha realitzat un treball d’assessorament en tot el procés de tria de la millor proposta entre les ofertes tècniques i econòmiques que les diferents instal·ladores han presentat. Per la seva banda, l’Ajuntament de Raimat ha estat l’encarregat d’organitzar i executar la compra col·lectiva, coordinar els treballs amb l’empresa guanyadora i ha propiciat la interacció continuada amb els veïns i veïnes.

De les diferents propostes econòmiques que es van presentar per a dur a terme aquesta compra col·lectiva, l’empresa elegida ha estat Becquel (https://becquel.com/es/), enginyeria de proximitat, especialitzada en instal·lacions fotovoltaiques, qui en aquests moments està treballant per facilitar el finançament de les instal·lacions als veïns i veïnes que tinguin dificultats per pagar la instal·lació. El fet de que l’empresa guanyadora sigui local fa aquest projecte encara més interessant, donat que contribueix a l’activació econòmica local i sostenible.

Amb la instal·lació de les plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum, els veïns de Raïmat començaran a estalviar en la seva factura elèctrica des del primer mes, un fet que, que sumat a la baixada de preus de les plaques i els atractius incentius fiscals, implica una amortització a tres i quatre anys.

Tanmateix, a banda l’estalvi econòmic, amb aquesta instal·lació es contribueix a reduir emissions de CO2, principal responsable del canvi climàtic, disminuir la dependència del petroli i democratitzar l’energia -sempre que vagi acompanyat d’un consum eficient de l’electricitat.

Els veïns i veïnes de Raïmat han instal·lat 70 plaques solars en 18 habitatges, amb una producció anual aproximada de 40 MW, un fet que permetrà la reducció de 16 tones de CO2 anuals. Donat que cada cop hi ha més veïns i veïnes interessades, s’estudiarà l’organització d’una segona ronda.

La compra col·lectiva presenta interessants avantatges com són la rebaixa dels costos per economia d’escala, millors preus en tots els materials utilitzats, l’optimització desplaçaments i de gestió de la documentació, etcètera.

D’altra banda, els veïns i veïnes que han instal·lat plaques fotovoltaiques es poden beneficiar d’una bonificació sobre la quota de l’IBI de fins un 10% del cost de la instal·lació durant 5 anys, es a dir, del 50% del cost de la instal·lació.

Finalment, la concentració de plaques per l’autoconsum dins un barri o poble facilita la creació de comunitats locals energètiques, un instrument per distribuir l’autoproducció d’electricitat verda millor, esdevenir més autosuficients i menys dependents de les grans companyies elèctriques i atendre millors les necessitats socials de la comunitat com és la pobresa energètica.

Et destaquem...