Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Ornitòlegs europeus imparteixen un curs d'especialització a La Mitjana

Ornitòlegs europeus imparteixen un curs d'especialització a La Mitjana

El parc de La Mitjana és cada vegada més referent per al turisme i la ciència en espais naturals

Data publicació: Dilluns 10, setembre del 2012


Imatge de la notícia Ornitòlegs europeus imparteixen un curs d'especialització a La Mitjana

El parc de La Mitjana de Lleida ha acollit el curs avançat en ornitologia que han impartit aquest cap de setmana Raffael Winkler i Jacques Laesser, especialistes en aquesta part de la zoologia que estudia els ocells. El regidor de Medi Ambient, Josep Barberà, acompanyat del cap de l’Oficina Tècnica de l’Institut Català d’Ornitologia, Gabriel Gallego, i dels reconeguts ornitòlegs europeus, ha explicat en què ha consistit el curs, que ha servit per formar 30 ornitòlegs catalans que participen en projectes de recerca i anellament, per millorar el coneixement de com es determina l’edat dels ocells silvestres que es capturen mitjançant xarxes o paranys per al seu estudi. El curs està organitzat per l’Institut Català d’Ornitologia, amb la col·laboració de la Regidoria de Medi Ambient i Horta de l’Ajuntament de Lleida.

El regidor ha ressaltat les característiques del parc de La Mitjana per fer aquest tipus d’accions, sent cada vegada més referent per al turisme i la ciència en espais naturals, unes qualitats que també han lloat els ornitòlegs que han impartit el curs.

Els ornitòlegs han fet 3 sessions de formació (dissabte, diumenge i dilluns). En aquestes sessions s’han capturat ocells vius amb xarxes situades a l’estació d’anellament de la Mitjana i els professors especialistes han explicat les noves tècniques per determinar l’edat de l‘ocell capturat a partir de l’ossificació del crani de l’ocell i les diferències que poden haver entre distintes espècies, que és una tècnica que complementa la utilitzada habitualment per determinar l’edat amb el grau de muda del plomatge.

Raffael Winkler, coautor del llibre Moult and Ageing of European Passerines, i Jacques Laesser, cap de l'Oficina d'Anellament de Suïssa i de l’Institut Suís d'Ornitologia, són especialistes suïssos en l’estudi i la determinació de l’edat dels ocells. Raffel Winkler és un ornitòleg suís conegut per haver centrat bona part dels seus treballs a estudiar la migració dels ocells mitjançant l’anellament i especialitzat en tècniques per determinar l’edat dels ocells que es capturen. Va estudiar zoologia a la Universitat de Basilea on es va llicenciar l’any 1978. Posteriorment ha treballat a l’Institut Suís d’Ornitologia i al Museu d’Història Natural de Basilea. La seva darrera obra “Migració i datació dels Passeriformes Europeus” ha estat un llibre cabdal per a tots els anelladors europeus.

L’Ajuntament de Lleida i l’Institut Català d’Ornitologia col·laboren des de fa dos anys fent una jornada mensual d’anellament d’ocells, que permet conèixer quins són els ocells que hi ha a la Mitjana i també la seva ecologia, els seus hàbits de migració, l’èxit reproductiu a la Mitjana, etc.

 

Et destaquem...