Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/La Regidoria de Medi Ambient organitza un curs per identificar ocells a través del seu cant

La Regidoria de Medi Ambient organitza un curs per identificar ocells a través del seu cant

El curs s'ha fet aquest dissabte a la Mitjana

Data publicació: Diumenge 26, abril del 2015


Imatge de la notícia La Regidoria de Medi Ambient organitza un curs per identificar ocells a través del seu cant

La Regidoria de Medi Ambient i Horta ha organitzat a la Mitjana el curs “Identificació d’ocells a través dels seus cants”. L’activitat, que s’ha fet aquest dissabte, l’ha dirigit la biòloga i experta en cant d’ocells, Eloisa Matheo. En el curs s’ha estudiat els cants, els reclams i les vocalitzacions simples que produeixen els ocells, els quals es caracteritzen i es diferencien per cada espècie, de la mateixa manera que ho fan els colors del seu plomatge, la forma del cos i de les ales, el bec, entre altres. La identificació es fa amb l’ajuda d’eines digitals, com l’anàlisi dels sonogrames d’enregistrament a camp.

S’han pogut identificar el cant i els sons d’alguns ocells característics de la Mitjana com són el cargolet, la mallerenga carbonera, el colltort, el rossinyol, el gafarró e el tallarol de casquet. Els participants han descrit els cants segons el timbre, la intensitat, el to, els trinats, les repeticions de notes simples o la variació de freqüències. El cant dels ocells pot variar dins d’una mateixa espècie segons el gènere, les característiques físiques del medi on viuen, l’època de l’any i les seva pròpia condició física. A més, els assistents al curs han après que els ocells poden xiular, refilar, xerrotejar, escatainar, cloquejar, garrular, esgaripar o ulular.

Una altra curiositat és que només canten els mascles i ho fan principalment per atreure les femelles o per defensar i macar territori. Així, de la qualitat del seu cant depèn que un ocell arribi a seduir una femella o foragitar un intrús que vol fer-se amb una determinada zona de bosc. Amb l’arribada de la primavera els cants dels ocells s’intensifiquen des d’abans de la sortida de sol fins al cap d’un parell d’hores i és quan es poden veure les interaccions més interessants entre individus, ja que és l’època d’aparellament i de cria.

Aquest curs forma part del programa de primavera d’Ecoactivitats, que impulsa la Regidoria de Medi Ambient i Horta, per fomentar l’interès i el coneixement ambiental i naturalista a Lleida.

 

Et destaquem...