Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Lleida pedala per un transport més sostenible i un aire més net

Lleida pedala per un transport més sostenible i un aire més net

El paer en cap ha fet el recorregut de deu quilòmetres de la pedalada juntament amb els 2.300 ciclistes que hi han participat i ha defensat els desplaçaments a peu, en bicicleta o en transport públic, així com més mesures orientades a la pacificació del trànsit per evitar accidents a la ciutat

Data publicació: Diumenge 22, setembre del 2013


Imatge de la notícia Lleida pedala per un transport més sostenible i un aire més net

Lleida ha pedalat una vegada més en favor d’un transport més sostenible. Uns 2.300 ciclistes s’han sumat a la pedalada, organitzada per setè any consecutiu, que ha tingut la sortida i l’arribada a la Mitjana. El paer en cap, Àngel Ros, acompanyat de la tinenta d'alcalde Marta Camps, també ha pujat a la bicicleta i ha afirmat que aquesta activitat popular demostra que a la ciutat també s’ha de potenciar els desplaçaments a peu, amb bicicleta i en transport públic, intentant reduir l’ús dels cotxes particulars. L’alcalde ha indicat que la sostenibilitat és positiva des de tots els punts de vista, com en el consum energètic o la menor contaminació, i que per això donen suport a aquesta sostenibilitat. En el marc de la pedalada, l’alcalde ha recordat que des de la Paeria es fomenten diverses mesures orientades a pacificar el trànsit, com el concurs de radars per controlar la velocitat que està a punt d’adjudicar-se, la implantació de bandes rugoses en determinades vies o la campanya d’entorns escolars, amb zones 20 i 30, entre altres. L’alcalde també ha parlat de l’anunci que es va fer d’ampliar la zona d’aparcament a la ciutat amb mil noves places en solars buits.

L’alcalde ha assegurat que és fonamental pacificar el trànsit i la seguretat i més en anys com aquest que, com ha dit, està sent un mal any. Després de diversos anys en què s’havia reduït el nombre d’accidents mortals a la ciutat, s’ha de fer pressió i extremar les mesures de seguretat per evitar aquestes xifres i aconseguir prioritzar la seguretat.

La bicicleta ha tingut un record especial per al muntanyenc lleidatà, Juanjo Garra, per qui s’ha guardat un minut de silenci abans de començar. Tots els participants han rebut una matrícula per a la bicicleta o uns clauers que promocionen l’ús de la bicicleta. El recorregut, també amb arribada al parc natural, ha arribat fins al pont Nou (LL-11, antiga N-II). La Paeria ha organitzat la pedalada amb la col·laboració de la Federació Catalana de Ciclisme, l’Esport Ciclista Lleida, l’Institut d’Ensenyament secundari Joan Oró I Coca-Cola.

Dins de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, també s’ha fet aquest matí la caminada popular a trenc d’alba, de 15 quilòmetres, amb sortida de la Seu Vella i arribada al monument de Juli César, a la canalització del riu Segre. Aquest dimecres es farà la cursa de transports interurbana i la setmana que ve, hi haurà la cursa de mobilitat escolar.

Els objectius principals de la Setmana són estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d'accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics. També és important sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats, així com impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.

Del 22 al 29 de setembre s’han organitzat més de 500 activitats a Catalunya en el marc de la Mobilitat Sostenible i Segura. Enguany s’ha assolit un rècord d’adhesions, amb 289, entre municipis, entitats i empreses. Sota el lema 'Aire net - Fes el pas!', la Setmana del 2013 proposa una cerca de noves formes de mobilitat, allunyant-se del domini del cotxe particular per anar cap a un transport més sostenible, segur i saludable. Canviant la manera de desplaçar-se es pot augmentar l’activitat física, contribuir a millorar la qualitat de l’aire que es respira a les ciutats i ajudar a prevenir els accidents de trànsit. Escollir el transport públic col·lectiu per anar a la feina, caminar o moure’s en bicicleta per anar de compres en comptes d’agafar el cotxe pot ser una bona forma de protegir i millorar la salut.

 

Et destaquem...