Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Lleida inaugura el Parc sobre les Vies

Lleida inaugura el Parc sobre les Vies

Més de 3.000 persones assisteixen a la festa d'inauguració d'aquest espai públic que uneix els barris de Balàfia, Secà i Pardinyes amb el centre i que compta amb zones de passeig, de jardins, pistes esportives i jocs infantils

Data publicació: Divendres 01, gener del 2010


Imatge de la notícia Lleida inaugura el Parc sobre les Vies

La primera tinenta d’alcalde Marta Camps ha inaugurat avui el nou Parc sobre les Vies. Més de 3.000 persones han assistit a la festa infantil amb la qual s'ha estrenat aquest gran espai públic que ha generat el cobriment de la línia ferria al seu pas per la ciutat i que suposa la integració dels barris de Balàfia, Secà i Pardinyes amb el centre urbà. Per això, a l’acte han assistit els presidents de les associacions de veïns de Balàfia, Toni Baró; de Pardinyes, Miquel Costa; del Secà de Sant Pere, Juliàn Garrido, i de Noguerola, Miquel Sabaté, a més de regidors de la Paeria, els tècnics municipals encarregats del projecte i representants de l’empresa constructora, l’UTE Acsa-Arnó-Glauca.

La festa, que ha comptat amb la participació del caragol Banyetes i el seu Club, ha inclòs una cercavila a càrrec de La Cremallera, l’actuació del grup Encara Farem Salat i una xocolatada popular, a més de divertijocs, tallers i grans jocs inflables.

Urbanització d’alta qualitat

L’àmbit de l’actuació del tram del cobriment que avui s’ha inaugurat , entre els ponts de Corts Catalanes i Comtes d’Urgell, compren 56.000 metres quadrats, 16.000 dels quals corresponen als terrenys recuperats a les vies del tren, que es van cobrir amb una llosa de formigó per tal de poder generar aquest nou espai públic i superar així la barrera física que ha suposat durant dècades el pas del ferrocarril pel centre de la ciutat.

El pressupost de la urbanització, finançat per la Paeria, ha estat de 9,5 milions d’euros. El parc, que té una longitud de gairebé 500 metres, compta amb 7.500 metres quadrats de superfície viària urbana (el traçat del Pont de Prat de la Riba i altres carrers adjacents que s’han reurbanitzats), 6.000 metres quadrats de zones enjardinades, 25.000 metres quadrats de paviment enrajolat i 800 metres quadrats de paviment de fusta.

El nou parc urbà disposa d’àmplies zones de passeig equipades amb un mobiliari urbà modern i d’alta gamma, entre el qual destaquen les 16 pérgoles (que sumen una superficie de 575 metres quadrats) i que estan destinades a generar zones d’ombra, a més de 212 bancs, 57 papereres, 6 fonts d’aigua de boca i els jocs infantils ubicats en una àrea de 600 metres quadrats, al cantó del carrer Sant Ruf.

Un dels punts més vistosos és la font de 620 metres quadrats amb sortidors, formada per diverses làmines d’aigua amb poca profunditat. 360 arbres i 20.000 arbustos completen el disseny d’aquest parc caracteritzat, també, per les suaus rampes que permeten salvar el desnivell de les vies i garantir l’accessibilitat, tant per als veïns del centre com els de Balàfia i Pardinyes.

El conjunt es complementa amb una zona esportiva de 2.500 metres quadrats amb pistes de futbol sala, de bàsquet, minibàsquet i voleibol que s’han instal•lat en un solar adjacent, proper al carrer Alcalde Recasens. La il•luminació de tot l’àmbit és resol amb 179 columnes de llum.

En el marc d’aquest projecte també s’han reurbanitzat els carrers de l’entorn del parc, Alfarràs, Segon Passeig de Ronda, Hospitalers de Sant Joan i Bobalà, al qual se li ha donat sortida a través del nou pont de Prat de la Riba.

Aquest estiu acabarà la remodelació d’un altre tram de cobriment de vies, el de l’àrea històricament coberta (entre el carrer de Corts Catalanes i la plaça d’Europa), que s’ha afegit a la part nova. Més endavant, la superfície de llosa de formigó es perllongarà des de Comtes d’Urgell fins arribar a l’altura de l’edifici de l’estació. Llavors, el parc passarà a tenir 48.000 metres quadrats de superficie sobre les vies i serà el més gran de Lleida.

Una nova mobilitat gràcies al Pont de Prat de la Riba

El nou Parc sobre les Vies genera una nova mobilitat per als transeünts però també per als conductors. Des del 16 de febrer, els vehicles ja circulen pel Pont de Prat de la Riba, que travessa el cobriment i prolonga l’avinguda del mateix nom, i pel qual circulen diàriament una mitjana de 31.000 vehicles.

Aquesta nova connexió viària es va planificar fa anys per estructurar el creixement de la ciutat en direcció al nord i connectar amb el nucli de Lleida, des de la plaça de Ricard Viñes, la trama urbana que s’han anat desenvolupant al voltant de la carretera de Corbins. Així, els barris de Pardinyes, Balàfia, el Secà de Sant Pere i la zona de creixement de Balàfia, -amb més de 30.000 habitants- guanyen una via ràpida en direcció al centre.

Et destaquem...