Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Lleida celebra l’Aplec dels Rius aquest cap de setmana

Lleida celebra l’Aplec dels Rius aquest cap de setmana

En commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient, es programen tot un seguit d’activitats, com rutes en bici i a peu, visites guiades, jocs i espectacles infantils, un concert al parc de la Mitjana i una marató de la Biodiversitat

Data publicació: Dijous 03, juny del 2021


Imatge de la notícia Lleida celebra l’Aplec dels Rius aquest cap de setmana

Imatge: (c) Ajuntament de Lleida

L’Ajuntament de Lleida organitza aquest cap de setmana la celebració de l’Aplec dels Rius, en commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient, que es celebra el 5 de juny, i en el marc del projecte POCTEFA, TTFS- Turisme Transfronterer Fluvial i Sostenible, que Lleida desenvolupa conjuntament amb Perpinyà i Girona.

Estan previstes tot un seguit d’activitats esportives, culturals, històriques i naturalistes entorn al riu i una marató de la Biodiversitat, que porta el nom de Bioblitz. Totes les activitats queden subjectes a l’evolució de la situació de la pandèmia COVID-19 i a que les condicions climàtiques en permetin la celebració.

Per a inscripcions i més informació podeu consultar aquest enllaç o enviar un correu electrònic.

El programa previst és el següent. Les places són limitades i cal inscripció prèvia.

DISSABTE 5 DE JUNY

Activitats esportives en l’entorn del Segre

- De 9 a 11h. Ruta en bici pel camí del riu, de la Mitjana als Aiguamolls de Rufea.

Vine a gaudir amb nosaltres de l’entorn natural del riu Segre, amb un recorregut d’aproximadament 20 kms, gairebé sense desnivell, pel camí del riu, passant per dues de les zones humides més importants de Lleida, el Parc de la Mitjana i els Aiguamolls de Rufea. Informació per Punt de trobada: Pl. Font i Quer. Núm. de places: 12 persones

- De 11 a 13h: Ruta a peu, els racons de la Mitjana.

Us acompanyem a fer una caminada pels racons del parc... La Carbonera, l’embarcador, la passarel·la, els Pous de la St Miquel, el Canal de Balaguer, la bassa gran, la verneda... Segur que els coneixeu tots? Recorregut de 4,5 kms aproximadament. Informació per Punt de trobada: Pl. Font i Quer. Núm. de places: 12 persones.

Visites guiades al patrimoni històric del riu

- De 10:30 a 11:30. Les comportes de la Mitjana i el canal de Seròs: el riu modificat.

Visita a la presa de Lleida, construïda per desviar l’aigua del Segre cap al canal de Seròs. Veurem la seva història, els detalls tècnics i l’impacte en el riu. Punt de trobada: Pont de Pardinyes, al marge esquerra del riu. Núm. de places: 20 persones.

- De 12:00 a 13:00. El molí de Sant Anastasi: l’aprofitament de l’aigua del riu.

Visita a l’antic molí fariner, situat a la sèquia de Fontanet. D’origen medieval, és un exemple com s’utilitzaven les aigües del riu per regar i l’aprofitament agrícola de l’Horta històrica de la ciutat. Informació per Punt de trobada: Molí de Sant Anastasi, av. de les Garrigues 128 (la Bordeta) Lleida. Núm. de places: 15 persones

DIUMENGE 6 DE JUNY

Visites guiades al patrimoni històric del Riu

- De 10:00 a 11:00h. Vestigis històrics de la vida entorn al Segre.

Recorregut per la canalització del riu descobrint les restes arqueològiques que ens mostren com ha estat, al llarg dels segles, la relació del riu amb la ciutat. Descobrirem la boquera de la Sèquia de Torres, el barri del Cap del Pont, l’antic port medieval... Punt de trobada: Canalització del riu, al sota del Pont de Pardinyes, al marge esquerra del riu. Núm. de places: 20 persones.

- De 12:00 a 13:00h. Les restes arqueològiques de les adoberies del barri de la Magdalena.

El riu Segre i les seves aigües han estat sempre font de riquesa i generadors d’activitat, com és el cas de la pròspera indústria feudal de la pell a Lleida i els obradors de les Adoberies (s.XIII), que aprofitava l’aigua del riu i que podreu descobrir en aquesta visita. Punt de trobada: Rambla Ferran, 9. Núm. de places: 15 persones.

Mati festiu a la Mitjana:

- De 10 a 14h. Jocs i activitats naturalistes al Parc

A través dels jocs i les activitats proposades podreu conèixer, de forma lúdica i amena, com són els animals, les plantes i els paisatges del bosc de ribera de la Mitjana. Activitat amb aforament limitat. No cal inscripció prèvia.

- A les 11:00h i les 12:00h Contes a la vora del riu

Veniu a sentir les històries que ens explicarà l’Ivan Rabasa... sobre el riu, les seves aigües... i alguns dels animals i les plantes que viuen a la seva vora! Punt de trobada: Embarcador de la Mitjana. Núm. de places: 40 persones a cada sessió.

- A les 11:30 i les 12:30h Espectacle de titelles “El núvol que no podia ploure” a càrrec de La Pantomima

La Chiria és una nena amb molta imaginació, amiga d’un núvol gris, gras i gros, que vol ploure... però no pot! Sort que la Chiria, l’ajudarà! Punt de trobada: Centre d’Interpretació de la Mitjana. Núm. de places: 80 persones a cada sessió.

Música a la Mitjana:

- 19:00 a 20:00h Concert de l’orquestra de corda de grau professional del Conservatori Municipal de Lleida. Directora: Dolors Ricart.

Veniu a gaudir de la música de violins, violes i violoncels... en un marc diferent, a l’entorn natural del Parc de la Mitjana. Punt de trobada: Embarcador de la Mitjana. Núm. de places: 120 persones.

Marató de la Biodiversitat

Pel que fa al Bioblitz, durant tot el cap de setmana es faran activitats d’observació i recerca de flora i fauna del riu Segre i el seu entorn, des del Pac de la Mitjana de Lleida i els Aiguamolls de Rufea. El nombre de persones admeses és de 20 per activitat.

El programa previst d’aquesta marató de la Biodiversitat és el següent:

DISSABTE, 5 DE JUNY

A la MITJANA (Punt de trobada: Centre d’Interpretació de la Mitjana)

- De 9:30 a 11:30h, pesca i observació de macroinvertebrats. A càrrec de Antoni Palau, investigador en macroinvertebrats.

- De 11:30 a 13:00h, Papallones i insectes. A càrrec de Marina Lee, entomòloga

- 17:30 a 19:00h Vegetació; arbres i arbustos de la Mitjana. A càrrec de Mara Paneghel, botànica.

- 19:00 a 20:30h Ocells de bosc i de riu. A càrrec de Joan Bernal, ornitòleg.

A RUFEA (Punt de trobada: Aparcament dels Horts de Rufea)

- De 9 a 10:30h Els ocells de Rufea. A càrrec d’Steve West, ornitòleg.

- De 10:30 a 12h La Vegetació dels aiguamolls i el riu. A càrrec d’Àlex Juárez, botànic.

- De 18 a 19:30h Amfibis i rèptils. A càrrec de Joan Ferrer, herpeptòleg.

- De 19:30 a 21h Col·locació de trampes per a la captura de micromamífers. A càrrec de Fermí Sort, biòleg.

DIUMENGE, 6 DE JUNY

A la MITJANA (Punt de trobada: Zona de Lleure dels Pous de la St Miquel. Parc de la mitjana)

- De 9 a 10:00, de 10 a 11:00 i d’11:00 a 12:00h Anellament científic d’ocells. A càrrec de Àlex Fonollosa, anellador expert

- D’11:30h a 13h Revisió de caixes refugi de ratpenats. A càrrec de Fermí Sort, biòleg.

A RUFEA: (Punt de trobada: Aparcament dels Horts de Rufea).

De 9 a 10: 30h Micromamífers, revisió de trampes i identificació d’espècies. A càrrec de Fermí Sort, biòleg.

Participen en l’organització de les activitats les regidories de Transició Ecològica, Esports i Activitat Física i la de Cultura, així com el Museu de l’Aigua, el servei municipal d’Arqueologia i el Conservatori i l’Escola Municipal de Música de Lleida.

Et destaquem...