Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Les entitats de Lleida defensen un bon transport públic i mesures d’estalvi energètic en la taula d’emergència climàtica i sanitària

Les entitats de Lleida defensen un bon transport públic i mesures d’estalvi energètic en la taula d’emergència climàtica i sanitària

Les propostes sorgides als quatre eixos temàtics es faran arribar al plenari de la Mesa, que es reuneix el dimarts.

Data publicació: Divendres 20, novembre del 2020


Imatge de la notícia Les entitats de Lleida defensen un bon transport públic i mesures d’estalvi energètic en la taula d’emergència climàtica i sanitària

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

Més d’una vintena d’entitats participen en l’Eix 4 de la Mesa Transversal per a la Recuperació de la Ciutat, que després de la tercera jornada de treball celebrada aquest diemcres, farà arribar les propostes al plenari de la Mesa, que es reunirà el proper 24 de novembre. Diferents col·legis professionals, la Universitat de Lleida, sindicats i la Federació d’Associacions de Veïns de Lleida (FAVLL), entre d’altres, han conclòs que per gaudir d’un espai públic més saludable és necessari planificar la mobilitat des d’una perspectiva sostenible i segura, treballar per millorar el transport públic i reduir l’ús del vehicle de combustió, impulsar la recollida selectiva Porta a Porta a tota la ciutat, reduir la demanda energètica -començant pels edificis municipals- i seguir caminant cap a una ciutat verda i compacta, una ciutat post-Covid que sigui inclusiva, segura i accessible.

La Paeria ha incorporat aquestes i altres propostes de les entitats, algunes de les quals van ancorades en les línies de treball que ja s’estan portant a terme des de d’àmbits com la Regidoria de Transició Ecològica.

Prioritzar els desplaçaments en modes de transport públic, saludables i no contaminants

Són moltes les entitats i col·lectius que han insistit en què calen mesures per pacificar el trànsit i fer una ciutat més amable. Aquestes van en sintonia amb Lleida ciutat 30, però que han d’anar més enllà per millorar el transport públic a la ciutat, la seva eficiència, freqüència, rapidesa i fiabilitat i potenciar-ne l’ús. Mesures que s’han d’acompanyar de la promoció de l’ús dels vehicles de mobilitat personal, millores en el carril bici, d'una regulació semafòrica que posi les persones al centre i de més aparcaments dissuasius per tal de reduir l'ús del transport privat.

Espai Públic més sostenible i saludable, més sensibilització

Les entitats han apostat per una ciutat més verda i més amable, on les persones siguin el centre, i on es pugui passejar, fer esport i fer cultura en un entorn saludable. La Taula de l’Eix 4 ha incorporat aportacions per reduir la demanda energètica del parc edificat existent i contribuir a la transició vers una arquitectura més eficient, o per fomentar una ciutat amb parcs i jardins sostenibles, entre d’altres. Avançar en la recollida de residus porta a porta i en el projecte d'implantació ja redactat en els diferents barris de la ciutat és un altra de les línies de treball que l’Eix 4 ha considerat prioritària, junt amb la necessitat de vincular la marca Lleida amb l’Horta com a «rebost».

Les organitzacions també han remarcat la necessitat d’unitat davant l’emergència, que els actors i els grups polítics sumin esforços perquè la lluita contra l’emergència climàtica, per la salut de la ciutadania i la recuperació econòmica s’encamini cap a un consens de ciutat. La salut -en el sentit més ample- esdevé un eix troncal i transversal de màxima prioritat en les accions de totes les institucions i actors.

Treballs dels principals eixos temàtics de la Mesa tranversal per a la recuperació de la ciutat

Et destaquem...