Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/La Paeria ultima la millora ambiental dels Aiguamolls de Rufea amb la plantació de més de 900 arbres i arbustos

La Paeria ultima la millora ambiental dels Aiguamolls de Rufea amb la plantació de més de 900 arbres i arbustos

Durant les properes setmanes es col·locaran els cartells informatius, les taules, bancs i aparca bicicletes i es construirà una passarel·la sobre la bassa d’aigua gran per donar continuïtat al camí perimetral existent.

Data publicació: Dilluns 20, gener del 2020


Imatge de la notícia La Paeria ultima la millora ambiental dels Aiguamolls de Rufea amb la plantació de més de 900 arbres i arbustos

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

L’Ajuntament de Lleida encara la recta final de les obres de millora ambiental dels Aiguamolls de Rufea amb la plantació de 210 arbres -àlbers, lledoners, verns i freixes- i prop de 700 arbustos - tamarius, sargues, saücs, rosers i esbarzers. La plantació d’arbrat té l’objectiu d’aconseguir un hàbitat de ribera en zones amb escassa vegetació, millorant i diversificant el xoperal existent i augmentant la zona de protecció de les basses. En canvi, la plantació d’arbustos està pensada per a potenciar especies amb fruit, que faciliten una aportació nutricional als ocells que visiten la zona, i també per generar espais amb sotabosc tancat, que ofereix amagatalls per a la nidificació i el repòs. La plantació, que s’ha iniciat aquests dies amb la baixada de temperatures, se suma a altres millores realitzades darrerament, com la construcció d’una bassa temporal per a la reproducció d’amfibis, un mirador elevat i una torre de biodiversitat.

El tinent d’alcalde i regidor responsable de Medi Ambient, Sergi Talamonte, ha destacat que, “amb aquestes actuacions, la Paeria aposta per la recuperació d’un dels espais més singulars del terme municipal, que alberga una gran biodiversitat, alhora que apropa aquest espai natural a tota la ciutadania”. “Els Aiguamolls de Rufea són un lloc de repòs i hivernada de nombrosos ocells aquàtics com els esplugabous, els martinets, els bernats pescaires… que s’apleguen als canyissars en grans quantitats per passar la nit de forma gregària i segura”, ha conclòs el regidor.

Les properes setmanes es procedirà a la col·locació de cartells i senyals informatives, la instal·lació de taules, bancs i aparca bicicletes en diverses àrees dels Aiguamolls i la construcció d’una passarel·la sobre la bassa d’aigua gran amb l’objectiu de donar continuïtat al camí perimetral existent i poder observar les basses arran d’aigua.

Aquesta segona fase del projecte de Millora Ambiental dels Aiguamolls de Rufea compta amb el finançament del programa Interreg POCTEFA amb fons FEDER, dins el projecte “Turisme Transfronterer Fluvial Sostenible – Têt, Ter, Fluvià i Segre”. Aquest és un programa europeu de cooperació territorial creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre Espanya, França i Andorra.

Els Aiguamolls de Rufea són una zona humida d'interès ecològic i social, situats prop de l'ermita de Butsènit, al marge dret del riu Segre, i que ocupen una superfície de 35 ha, aproximadament. Els aiguamolls formen part de les zones humides disperses per la plana de Lleida, i estan catalogats dins de l’inventari de zones humides de Catalunya. Tenen un elevat potencial com a àrees mixtes de protecció i de gestió del sistema d’espais lliures territorials, que cal promocionar com a seu d’activitats socials i esportives, educatives, de recerca, i com a indrets d’especial interès paisatgístic i natural.

Durant el 2004-2005, es van fer als Aiguamolls de Rufea les primeres actuacions per recuperar paisatgísticament l'indret, com a espai de llacunes fluvials i prats humits vinculats a la dinàmica del riu. Els darrers anys, els Aiguamolls han evolucionat, consolidant el seu interès faunístic i s’ha de donar un nou impuls a les infraestructures per promocionar l’ús públic de l’espai.

Et destaquem...