Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/La Paeria té cura dels arbres singulars de Lleida

La Paeria té cura dels arbres singulars de Lleida

La ciutat compta amb més d'una cinquantena d'arbres que per la seva edat, desenvolupament i característiques especials són tractats amb especial cura per assegurar el desenvolupament de tot el seu potencial

Data publicació: Dijous 09, agost del 2012


Imatge de la notícia La Paeria té cura dels arbres singulars de Lleida

L’alcaldessa accidental, Sara Mestres, i el Regidor de Medi Ambient i Horta, Josep Barberà, han visitat aquest matí les diverses actuacions de protecció i millora que l’Ajuntament de Lleida està portant a terme en un dels arbres singulars de la Plaça de la Pau, on s’han detectat esquerdes verticals al tronc a causa de les tempestes d’aquests dies. Es tracta d’un castanyer d’índies (Aesculus hippocastanum) de gran port, de més de 50 anys d’edat, més de 12 metres d’alçada i 15 metres de diàmetre de capçada.

L’actuació, que té l’objectiu de protegir-lo i allargar al màxim el seu període vital, ha consistit en el tensament de la base de les branques afectades i col•locació d’un cinyell per evitar que s’obrin, el tensament de les branques afectades a nivell superior de la zona afectada per reforçar el tancament i l’apuntalament de seguretat de les branques de major inclinació i pes. A continuació s’ha iniciat un estudi de seguretat per determinar les mesures addicionals que cal realitzar i, també, mesurar l’esporga parcial que caldrà fer per descarregar el pes dels punts més afectats. Aquestes actuacions s’emmarquen dins dels “Treballs de conservació, manteniment i millora dels arbres singulars de Lleida” que realitza l’Ajuntament de Lleida.

Lleida compta amb més d’una cinquantena d’arbres singulars que per les seva edat, desenvolupament i característiques especials són tractats amb especial cura per assegurar el desenvolupament de tot el seu potencial. Alguns d’aquests exemplars singulars són: el Roure martinenc (Quercus humilis) del Parc de Joan Oró, al costat del museu de l’aigua, l’Alzina (Quercus rotundifolia) del carrer Pallars, al costat de la caserna de la Guàrdia Urbana, el Cedre (Cedrus deodara) de la Plaça Caterina Albert, els Plataners (Platanus hybrida) de la Plaça Victor Siurana, al costat de l’edifici del Rectorat de la UdL, els castanyers (Aesculus hippocastanum) de la Plaça Berenguer, etcètera.

Així sobre aquests arbres es fa un seguiment continuat per detectar possibles plagues i aplicar tractaments abans que puguin afectar la salut de l’arbre. També es fan esporgues selectives quan és necessari descarregar de pes o de fusta morta alguna zona en concret. En alguns exemplars, que presenten problemes d’estabilitat, cal fer ancoratges especials, soterrats, verticals o sobre la creu per evitar que fimbrin en moments de fortes ventades. I també són objecte de tractaments especials del sòl, especialment en aquells que ha estat necessari trasplantar del seu lloc original, per evitar que es compacti el terra i afegir estimuladors del creixement de les arrels i aplicacions puntuals d’aigua i adob.

Et destaquem...