Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/La Paeria s’integra en la nova Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Publica (AMEP)

La Paeria s’integra en la nova Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Publica (AMEP)

Avui s’ha celebrat l’acte de constitució d’aquest ens, impulsat per 74 municipis catalans i 4 entitats, amb la participació del tercer tinent d’alcalde, Sergi Talamonte. Lleida impulsa la transició cap a un nou model des de l’Agència de l’Energia, que facilita assessorament per la instal·lació de plaques fotovoltaiques per autoproducció, per a promoure l’estalvi i eficiència energètica.

Data publicació: Dijous 25, febrer del 2021


Imatge de la notícia La Paeria s’integra en la nova Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Publica (AMEP)

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

Impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètic que sigui just, democràtic i sostenible, així com també assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos. Aquests són els principals objectius de la nova Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP), que s’ha constituït avui en un acte telemàtic, en el qual ha participat el tercer tinent d’alcalde i regidor d’Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte, en representació de la Paeria.

Un total de 74 municipis i 4 entitats han participat en aquesta trobada, en la qual s’ha constituït l’Associació, s’han aprovat els Estatuts, s’han designat els municipis i entitats que ocuparan els càrrecs i els vocals que també formen part la Comissió Executiva. També s’ha acordat iniciar els tràmits necessaris per inscriure l’AMEP al Registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya.

Finalitzat aquest primer acte de constitució, s’ha constituït l’Assemblea General i s’han aprovat el Pla d’actuació, el pressupost i les quotes ordinàries per l’any 2021, i l’adhesió de la Xarxa de Pobles i Ciutats per a la sostenibilitat com a membre col·laborador de l’AMEP.

La presidència de l’AMEP correspondrà a l’Ajuntament de Terrassa, i l’ocuparà el regidor d’Urbanisme, Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero. La vicepresidència recau en l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijoan; la secretaria, en el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia i la tresoreria en la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Marta Jofre. L’Ajuntament de Lleida estarà representat per Talamonte en una de les vocalies de la Comissió Executiva, que també comptarà amb un grup motor de municipis i entitats que impulsaran el Pla d’actuació, format, a més de Lleida, per l’Associació de Micropobles de Catalunya, l’Associació Catalana d'Enginyeria Sense Fronteres, Tarragona, Girona, Sant Cugat del Vallès, Ripollet, El Prat de Llobregat, Santa Perpètua, Senan i Lladurs.

Desenvolupament del procés

Durant l’any 2020 s’han desenvolupat els treballs preparatoris per a la seva creació, impulsant-la des de diversos municipis amb la coordinació del municipi de Terrassa. El primer pas va ser elaborar un protocol per regular el marc de col·laboració entre els 47 ajuntaments i 2 entitats que van rubricar el document el juliol de 2020, entre els quals ja figuraven Lleida i la resta de capitals catalanes, on es recollia crear una xarxa de municipis i entitats compromesos amb la gestió pública de l’energia. Durant el segon semestre de 2020, els plens municipals dels ajuntaments adherits van aprovar els estatuts de l’AMEP. La Paeria ho va fer al ple d’octubre.

Agència de l'Energia de Lleida

Lleida impulsa la transició cap a un nou model energètic a través de la tasca de l’Agència de l’Energia, que facilita assessorament per la instal·lació d’energia fotovoltaica d’autoproducció i per a optimitzar l’estalvi i l’eficiència energètica, per lluitar també contra la pobresa energètica. Actualment, Lleida és el sisè municipi català amb més instal·lacions d’energia fotovoltaica, amb un important creixement, i l’Agència també està impulsant la instal·lació de plaques solars en teulades d’edificis municipals, amb un primer projecte pioner al Centre Cívic de Balàfia.

Perquè una Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública

Avui dia, molts processos, assumptes i problemàtiques tant d’àmbit social, econòmic, territorial com ambiental es desenvolupen a una escala que supera la capacitat i l’abast dels municipis, o almenys d’aquest de forma individual. Des de serveis i infraestructures de tota mena, fins a polítiques molt diverses que tenen una importància vital per la ciutat real: la protecció del medi i la salut, l’habitatge, els transports, l’abastiment i sanejament d’aigua, els mercats de treball, el creixement urbà, les comunicacions i infraestructures, les tecnològiques també, l’ordenació dels espais lliures i el paisatge, etc. L’energia i la seva distribució també.

En aquest escenari, els municipis tenen eines per fer política en una escala superior i amb nous models de governança: mancomunitats, consorcis, àrees metropolitanes i xarxes de municipis. Nous models basats en la cooperació institucional. Les xarxes permeten treballar plegats i intercanviar coneixements i experiències, promoure relacions i col·laboracions, donar suport mutu, interactuar conjuntament amb administracions i altres organitzacions, realitzar activitats que individualment no són a l’abast, etc. En resum, els municipis, units, som molt més forts.

Finalitats de l’AMEP

Les finalitats i característiques de l’AMEP venen determinades pels seus estatuts. És una associació sense ànim de lucre, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat jurídica d’àmbit territorial català. La seva finalitat és difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica i donar suport als municipis que vulguin encaminar-se cap aquesta fita, a més de desenvolupar accions per impulsar una transició cap a un model energètic just, democràtic i sostenible.

Avui dia la generació i la comercialització no és el problema, ni tècnic ni normatiu, tot i que queden molts aspectes per millorar. De la distribució en depèn també el model final, i la seva regulació i millora ha de contribuir a facilitar la generació distribuïda, els serveis associats a la smart-grid, i a introduir peatges en funció de la distància i la naturalesa de l’energia transportada.

Pla d’actuació, pressupost i quotes per 2021

Les quatre línies estratègiques definides en el pla d’actuació són: impulsar la gestió administrativa de l’entitat; definir el seu model de governança; promoure la incorporació de més municipis i entitats, com també la difusió de l’AMEP entre la ciutadania, els agents socials econòmics i les administracions per generar un debat públic sobre la transició energètica i, en particular, sobre la regulació, la titularitat i la gestió de la xarxa de distribució de l’electricitat.

Aquestes pla de treball s’emmarca dins els principals objectius i finalitats de l’AMEP, com són:

-Difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica

-Desenvolupar accions per impulsar una transició cap a un model energètic just, democràtic i sostenible

-Intercanviar coneixements i experiències

-Promoure la col·laboració entre municipis, ajudar-los

-Interactuar conjuntament amb administracions i altres organitzacions

Els objectius de l’AMEP s’assoliran desenvolupant actuacions com les següents:

-Creant un marc de treball, de col·laboració i debat amb els municipis

-Organitzant jornades, seminaris i cursos

-Promovent iniciatives de debat tècnic, investigació i recerca

-Participant en xarxes nacionals, estatals i internacionals

-Incidint en polítiques públiques relatives a l’energia

El pressupost serà de caràcter anual, coincidint amb l’any natural, llevat d’aquest 2021 en què començarà el dia de l’acte de constitució. Els municipis i entitats participants contribuiran amb quotes ordinàries, fixades en funció del nombre d’habitants i que oscil·laran entre un mínim de 150 euros i un màxim de 15.000 euros.

Et destaquem...