Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/La Paeria rep 350.000 euros dels Next Generation per al foment de la recollida selectiva

La Paeria rep 350.000 euros dels Next Generation per al foment de la recollida selectiva

La Generalitat aprova l’ajuda econòmica en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat pels fons europeus. Els projectes subvencionats són per sensibilitzar sobre el model de recollida porta a porta a Pardinyes, Balàfia i Ciutat Jardí i també promouen la recollida de residus tèxtils, d’oli de cuina usat i l’autocompostatge a l’Horta.

Data publicació: Dimecres 29, juny del 2022


Imatge de la notícia La Paeria rep 350.000 euros dels Next Generation per al foment de la recollida selectiva

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

L’Ajuntament de Lleida ha rebut una subvenció per 347.266 euros dels fons Next Generation per a projectes de foment de la recollida selectiva de residus municipals, corresponents a actuacions que es poden desenvolupar des del 2021 fins al 2024. A través de l’àrea de Transició Ecològica, s’han presentat diversos projectes que tenen a veure amb la recollida selectiva de biorresidus, amb fracció orgànica i fracció vegetal, i amb projectes d’autocompostatge. La Generalitat ha atorgat l’ajuda en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència, que està finançat per la Unió Europea a través dels #NextGenerationEU.

L’ajuda que s’ha rebut era el màxim import subvencionable, d’un conjunt d’accions emmarcades en un projecte per un valor de 488.486,24 euros. Les actuacions han d’estar executades abans del març de 2024 i, en el cas que hi hagi pròrroga en l’execució, abans del març de 2026. De fet, algunes ja s’han portat a terme parcialment, com les actuacions 1 i 2.

-Actuació 1: Implantació del model de recollida porta a porta a zones dels barris de Pardinyes i Balàfia per a una recollida selectiva més eficient. S’ha preparat una campanya de comunicació i sensibilització a la ciutadania. S’han adquirit 50 contenidors amb tancament electrònic per a la fracció orgànica de residus municipals (FORM), clauers d’obertura, software de gestió, cubells i bosses.

-Actuació 2: millora a Ciutat Jardí i Vila-Montcada amb el canvi de model de recollida selectiva porta a porta de 4 a 5 fraccions. A més de campanya de comunicació, s'adquiriran uns altres 7 nous contenidors FORM, clauers d’obertura, cubells i bosses.

-Actuació 3:
projecte de millora de la recollida separada de la fracció de residus tèxtils. Fins al 2024 preveu la compra de 3 contenidors per a aquest material i una campanya de difusió i sensibilització.

-Actuació 4: Projecte de millora de la recollida separada d’oli de cuina usat generat en l’àmbit tant domèstic com comercial. En aquest cas, a més de la divulgació, es distribuiran 1.000 embuts per a la recollida d’oli usat, entre d'altre accions. El període d’execució és entre el 2002 i el 2024.

-Actuació 5: Ampliació de la campanya d’autocompostatge a l'Horta de Lleida. Es continuarà amb el treball ja fet i fins al 2024 s’ampliarà amb 100 nous compostadors per a les unitats familiars residents a l’Horta (aquest àmbit no disposa de recollida selectiva de fracció orgànica).

-Actuació 6: En la mateixa línia que l’actuació 5, es farà una campanya compostatge comunitari als Horts de Rufea de l'Horta de Lleida, amb la instal·lació de 2 compostadors comunitaris per reutilitzar els residus vegetals en adobs de qualitat. S’executarà entre el 2022 i el 2024.

El regidor de Transició Ecològica, Jaume Rutllant, ha assegurat que el sistema que s’aplica de recollida porta a porta està donant un bon resultat en l’increment de percentatges de reciclatge i que s’ha de seguir treballant en aquesta direcció per perfeccionar el model abans d'estendre'l a la resta de la ciutat. El sistema de recollida selectiva de residus ha de permetre una millora mediambiental, un compliment de les directrius europees i un estalvi econòmic important en introduir el concepte d'economia circular. S'ha d'acompanyar d'una major conscienciació entre la ciutadania, amb diverses campanyes que també tenen a veure amb el reciclatge del tèxtil, l’oli usat o l’autocompostatge. Rutllant ha conclòs que Lleida ha fet una aposta important en la implantació del sistema de recollida porta a porta, sent ciutat pionera en aquest àmbit, així com en altres actuacions alineades amb una millor gestió dels residus i per contribuir en el respecte i la millora del medi ambient.

 

Et destaquem...