Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/La Paeria realitza el tractament periòdic de la plaga de la processionària

La Paeria realitza el tractament periòdic de la plaga de la processionària

Se senyalitzen els espais amb presència de plaga per prevenir la ciutadania, ja que els tractaments no poden assegurar l'eliminació per complet.

Data publicació: Dimarts 16, març del 2021


Imatge de la notícia La Paeria realitza el tractament periòdic de la plaga de la processionària

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

L’Ajuntament de Lleida inicia el tractament periòdic contra la processionària. Dins de l’operatiu, a banda d’aplicar el tractament, també se senyalitza amb un avís la seva presència, sobretot, en les pinedes més extenses, perquè degut a les característiques de la plaga, que de vegades fa petites bosses amagades a les branques superiors, no es pot assegurar que s'ha eliminat al cent per cent.

En els espais afectats, s’indica que no es toquin les erugues pel risc d’urticària que això representa així com portar els gossos lligats per evitar que les ensumin. A les persones que tenen al·lèrgies, es recomana que evitin els punts senyalitzats amb plaga.

En els mesos de febrer i març, les erugues de la processionària que estaven a les bosses baixen dels pins formant les típiques processons i s’enterren per transformar-se en crisàlides. Del terra surt, posteriorment, la papallona adulta. El seu naixement s’inicia a mitjans de juny als llocs freds i a mitjans de juliol als càlids i finalitza a finals de setembre. En el termini de tres dies fan la posta dels ous, a les acícules dels pins, dels quals neixen les erugues al cap de cinc setmanes. Quan comença a arribar el fred es construeixen els nius (bosses de processionària) en la part més assolellada de l’arbre, d’on surten per alimentar-se de les fulles.

Tractaments mecànics i químics

Els tipus de tractaments que s’apliquen són mecànics (amb la talla i destrucció de les bosses) i també químics, insecticides selectius per a les erugues o bé endoteràpia -aplicada al tronc de l’arbre amb insecticides selectius- que afecta les larves quan es mengen les fulles.

Als parcs de Lleida on hi ha pins i, per tant, és possible la presència d’erugues de processionària es fan les següents accions:

1. Durant l’hivern i fins a finals del mes de febrer s’han fet tractaments mecànics eliminant les bosses que es poden localitzar i que són accessibles en els indrets amb pins. En aquest cas, s’ha actuat al Parc de Joc de la Bola, entorns del Pavelló Onze de Setembre, blocs Pius XII, avinguda de les Garrigues-Canal, Sucs, Escola Bressol de Gardeny i Turó de la Seu Vella

2. Els tractaments químics amb canó sulfatadora que durant l’hivern es realitzen al Parc de Santa Cecília, a Ciutat Jardí i a l’entorn del Turó de Gardeny....

3. Tractaments químics amb pistola injectora (endoteràpia) durant l’hivern a pins localitzats d’ubicacions sensibles com escoles i parcs urbans amb jocs infantils: carrer Palauet, Escola Bressol de la Bordeta, Escola Cervantes, entorn del Rectorat de la UdL, Parc Marius Torres, etc

Et destaquem...